ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορία ενός Τ/κ αγνοούμενου από το 1963 - «Ήταν ο μεγάλος αδερφός ολόκληρου του Καϊμακλιού»

Η ιστορία ενός Τ/κ αγνοούμενου από το 1963 - «Ήταν ο μεγάλος αδερφός ολόκληρου του Καϊμακλιού»

Η ιστορία του Χουσείν Ρουσό, γνωστού ποδοσφαιριστή και καθηγητή γυμναστικής στην τ/κ κοινότητα, που σκοτώθηκε στην Ομορφίτα στις 25 Δεκεμβρίου 1963 και τα οστά του βρέθηκαν στην καρδιά της κατεχόμενης Λευκωσίας, στον κήπο του Τεκκέ όπου η ΔΕΑ διενήργησε εκταφές, παρουσιάζεται από τουλάχιστον δύο τ/κ εφημερίδες.

Η «Αφρίκα» έχει την ιστορία κύριο θέμα και γράφει ότι τα οστά του Ρουσό εντοπίστηκαν σε τάφο που έγραφε άγνωστος. Είχαν, αναφέρει, μεταφερθεί εκεί από ομαδικό τάφο που είχαν κάνει οι Ε/κ στον Άγιο Βασίλειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σορός του Ρουσό αφού σκοτώθηκε, μεταφέρθηκε τότε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και οι Ε/κ είχαν ειδοποιήσει τους Τ/κ, όπως έπρατταν συνήθως, να την πάρουν. Κανείς όμως δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τη σορό του Ρουσό, έτσι θάφτηκε σε ομαδικό τάφο στον Άγιο Βασίλειο.

Όταν ο ομαδικός τάφος άνοιξε στον εν λόγω χώρο, τα οστά του Ρουσό μεταφέρθηκαν στον κήπο του Τεκκέ και θάφτηκαν κάτω από την επιγραφή «άγνωστος». Η Αφρίκα σημειώνει ότι για χρόνια αιωρείται στην τ/κ κοινότητα το ερώτημα γιατί δεν βρέθηκε ποτέ ο Χουσείν Ρουσό.

Ο ανιψιός του Ρουσό, Γκιουρόλ δήλωσε ότι διακατέχονται από διάφορα συναισθήματα και δεν γνωρίζει ακόμα πότε και που θα ταφεί ο θείος του. Θα το ανακοινώσουν, πρόσθεσε, αργότερα.

Αναδημοσιεύοντας από την ιστοσελίδα noktakibris άρθρο του τ/κ δημοσιογράφου, Χασάν Χάστουρερ, η εφημερίδα αναφέρεται στις αναμνήσεις του ότι κάθε 25 Δεκεμβρίου διοργανώνονταν εκδηλώσεις στη μνήμη του Ρουσό που ήταν ο «μεγάλος αδερφός ολόκληρου του Καϊμακλιού», τον θυμούνταν και διάβαζαν ποιήματα. Τώρα, γράφει ο Χάστουρερ, έγινε γνωστό ότι η σορός του Ρουσό δεν μεταφέρθηκε τότε από τους άντρες της ΤΜΤ στις Χαμίτ μάντρες αλλά αφέθηκε εκεί στην Ομορφίτα, οι Ε/κ μετέφεραν το άψυχο σώμα του στο νοσοκομείο Λευκωσίας αλλά ούτε και τότε η ηγεσία της ΤΜΤ θεώρησε ότι άξιζε να πάει να πάρει τη σορό του.

Οι Ε/κ, συνέχισε ο Χάστουρερ, μετέφεραν και έθαψαν τη σορό του Ρουσό σε ομαδικό τάφο στον Άγιο Βασίλειο και όταν αυτός άνοιξε, τα μη ταυτοποιημένα οστά μεταφέρθηκαν και πάλι σε ομαδικό τάφο στον κήπο του Τεκκέ. Ο τ/κ δημοσιογράφος διαμαρτύρεται ότι «πέταξαν τον ήρωα Ρουσό σε έναν λάκκο που ήταν ο τάφος όσων δεν είχαν ταυτότητα».

Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ στο σημερινό της άρθρο αναφέρεται στην ανάρτηση του προέδρου του αθλητικού συλλόγου Κιουτσιούκ Καϊμακλί, Αλί Ζεϊμπέκογλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες με την οποία διαμαρτυρήθηκε γιατί ο Χουσείν Ρουσό που θεωρούνταν άνθρωπος σύμβολο της συνοικίας και όχι μόνο, ήταν θαμμένος τόσα χρόνο στο «νεκροταφείο πεσόντων κήπου του Τεκκέ» αλλά κανείς δεν έδιδε την άδεια για να γίνουν εκταφές και ταυτοποιήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο, από τα 5 αδέρφια της οικογένειας Ρουσό σήμερα ζει μόνο η μεγαλύτερη αδερφή, Μεριέμ Παραλίκ. Το 1974 είχε σκοτωθεί άλλος ένας αδερφός.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top