ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε η τετραμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Ιταλίας για τον αγωγό EastMed

Άρχισε η τετραμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Ιταλίας για τον αγωγό EastMed

strong>Άρχισε πριν από λίγο η τετραμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Ιταλίας σε υπουργικό επίπεδο, στη Λευκωσία, για την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Στην συνάντηση μετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, ενώ είναι παρόντες κι οι πρέσβεις της Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος και στο Τελ Αβίβ Θεσσαλία Σαλίνα Σάμπος.
 
Την Αθήνα εκπροσωπεί ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Λουδοβίκος Κοτσονόπουλος, ενώ παρών είναι και ο Πρέσβης της Ελλάδας  στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.
 
Από ισραηλινής πλευράς, στη Σύνοδο παρακάθονται ο Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Ούντι Αντίρι, ενώ την Ιταλία εκπροσωπεί ο Πρέσβης της στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι.
 
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας Κρίστοφερ Τζόουνς, ενώ παρόντες είναι και εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ και IGI Poseidon.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης είχε διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες των χωρών, στο συνεδριακό κέντρο "Φιλοξενία", όπου πραγματοποιείται η συνάντηση.

Ο αγωγός έχει ως στόχο την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο αγωγός θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης, ενώ ο τρέχον σχεδιασμός αφορά υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.300 χιλιομέτρων και χερσαίο αγωγό μήκους 600 χιλιομέτρων.

Ο αγωγός ξεκινά από τις νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγός 200 χλμ. Ακολούθως συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό 700 χλμ, ενώ στην συνέχεια υποθαλάσσιος αγωγός 400 χλμ συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα στην Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια χερσαίος αγωγός 600 χλμ. διασχίζει την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα. Εκεί ο EastMed θα συνδέεται με υφιστάμενους αγωγούς για να μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγωγός θα επιτρέψει επίσης τον ανεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς της Κύπρου με φυσικό αέριο.
 
Με βάση τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ.

Ένας από τους βασικούς στόχους του EastMed είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν για τον αγωγό με την χρηματοδότηση της ΕΕ, το έργο θεωρείται τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top