ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ενώ ήταν νεκρή συγκάλεσε Γ. Συνέλευση της εταιρείας της! – Η εταιρεία κατηγορήθηκε για τοκογλυφία αλλά κέρδισε δίκη

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ενώ ήταν νεκρή συγκάλεσε Γ. Συνέλευση της εταιρείας της! – Η εταιρεία κατηγορήθηκε για τοκογλυφία αλλά κέρδισε δίκη

Υπόθεση ακάλυπτων επιταγών που εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Του Φάνη Μακρίδη

Η ενάγουσα, η οποία δικαιώθηκε, ήταν εταιρεία που παρέχει δάνεια έναντι υψηλού επιτοκίου (9% στην προκειμένη) και εναγόμενοι (1) άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και (2) ο ιδιοκτήτης της. Η παραδοξότητα, η οποία σχολιάστηκε εντόνως από νομικούς κύκλους, έγκειται στο εξής: Ο διευθυντής της παραπονούμενης εταιρείας είχε διοριστεί στις 13/06/2016 από την κύρια μέτοχο, η οποία όμως είχε πεθάνει στις 09/04/2013!

Στο Δικαστήριο, μάλιστα, κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την υπεράσπιση, ωστόσο, η δικαστής έκρινε πως αυτό το γεγονός ήταν άσχετο με την υπόθεση των ακάλυπτων επιταγών. Κι αυτό παρ΄ όλο που η θέση της υπεράσπισης (βλ. δικηγόρο επιχειρηματία) ήταν ότι υπήρχε παρανομία από πλευράς της εταιρείας και η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί, είτε να αναβληθεί η εκδίκασή της μέχρι να οριστεί διαχειριστής της αποβιώσασας.

Μαρτυρίες περί τοκογλυφίας…
Αυτό δεν ήταν το μοναδικό γεγονός που σχολιάστηκε από νομικούς κύκλους. Η εταιρεία που παρείχε δάνεια, προέβη στην αγωγή σε βάρος της εταιρείας και του ιδιοκτήτη της για ακάλυπτη επιταγή 30.400 ευρώ που ήταν πληρωτέα για τις 10/12/2012. Θέση της υπεράσπισης ήταν ότι τα δάνεια στην παραπονούμενη εταιρεία είχαν εξοφληθεί αρκετές φορές και ότι ο εναγόμενος καλείτο να δώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά απ΄ αυτά που πραγματικά χρωστούσε, κατόπιν πίεσης που δεχόταν από την παραπονούμενη εταιρεία. Το ίδιο κατέθεσαν και μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι μετέφεραν δικές τους εμπειρίες από τη συνεργασία τους με την παραπονούμενη εταιρεία.

Μάλιστα, ο δικηγόρος της υπεράσπισης, στην αγόρευσή του έκανε ξεκάθαρα λόγο για τοκογλυφία: «Όσον αφορά το κατά πόσον τα ποσά που αναφέρονται στις επίδικες επιταγές είναι πληρωτέα ή όχι, έχει προβληθεί μαρτυρία από τέσσερα άτομα ότι αυτά ήταν τοκογλυφικά και στην πραγματικότητα τα αναφερόμενα ποσά είχαν εξοφληθεί πολλές φορές. Υπενθυμίζουμε το Δικαστήριο ότι η παραπονούμενη εταιρεία άλλαξε 4 δικηγόρους χωρίς να δίδεται αιτιολογία. Προφανώς οι 3 προηγούμενοι δικηγόροι αντιλήφθησαν την παρανομία που είχαν οι επίδικες επιταγές και γι΄ αυτό αποχώρησαν».

Επίσης, ο κατηγορούμενος (ιδιοκτήτης της ενάγουσας εταιρείας) υποστήριξε ότι εξέδωσε συνολικά 40 επιταγές για το ποσό των 561.000 ευρώ, ενώ δανείστηκε 18.000 ευρώ. Είπε ακόμη ότι κατέβαλε και 50.000 ευρώ σε μετρητά, χωρίς να λαμβάνει αποδείξεις, πέραν από μια περίπτωση για ποσό 3.000 ευρώ.

Από πλευράς υπεράσπισης, εκφράστηκε ακόμη η θέση ότι είναι παράδοξο που η υπόθεση εξετάζεται από δικαστήριο στη Λεμεσό, τη στιγμή που τα γεγονότα σημειώθηκαν στη Λευκωσία...

Η δικαστής έκρινε, ωστόσο, πως «πέραν από μιας αόριστης αναφοράς του κατηγορούμενου ότι αρχικά το επιτόκιο ήταν 20% και ακολούθως 30%» δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις πιο πάνω θέσεις. Έτσι, κατέληξε να δικαιώσει την παραπονούμενη εταιρεία, καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο και την εταιρεία του για έκδοση επιταγής χωρίς αντίκρισμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top