ΚΟΣΜΟΣ

'Ηττα για την Κυβέρνηση Μέι στο νομοσχέδιο για το Brexit

'Ηττα για την Κυβέρνηση Μέι στο νομοσχέδιο για το Brexit

Κοινοβουλευτική ήττα για πρώτη φορά υπέστη η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης, στη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου περί Brexit.
 

Με πλειοψηφία τεσσάρων Bουλευτών, η Oλομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε πρόταση τροπολογίας, με βάση την οποία το κοινοβούλιο θα έχει «ουσιώδη ψήφο» επί της τελικής συμφωνίας με την ΕΕ.
 
Η λεγόμενη «τροπολογία επτά» είχε υποβληθεί από τον Bουλευτή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Ντόμινικ Γκριβ, και εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων 11 «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών, περνώντας με ψήφους 309 υπέρ έναντι 305 κατά.
 
Η αποδοχή της «ουσιώδους» ψηφοφορίας σημαίνει ότι οι Bουλευτές θα μπορέσουν πλέον εφόσον δε θεωρήσουν ικανοποιητική την τελική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιδιώξει να την αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, για να εφαρμοστεί από τη βρετανική κυβέρνηση η συμφωνία για το Brexit, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο.
 
Η ήττα της Πρωθυπουργού, που χαρακτηρίζεται «ταπεινωτική» από την αντιπολίτευση, σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συζήτησης πριν από την ψηφοφορία είχαν γίνει από την κυβέρνηση κάποιες παραχωρήσεις.
 
Ο κ. Γκριβ, ωστόσο, δεν απέσυρε την τροπολογία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ αργά».
 
Η εγκριθείσα τροπολογία περιορίζει παράλληλα τη δυνατότητα της Kυβέρνησης να αλλάξει το νόμο περί του Brexit χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.
 
Αντιδρώντας στην κοινοβουλευτική ήττα εκπρόσωπος του Υπουργείου αρμόδιου για το Brexit εξέφρασε απογοήτευση.
 
Η Kυβέρνηση είναι τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική ήττας και την επόμενη Τετάρτη στην ψηφοφορία που θα γίνει επί δικής της πρότασης τροπολογίας, που προκαλεί αντιδράσεις και αφορά τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο της 29ης Μαρτίου 2019 ως οριστικής ημερομηνίας της εξόδου από την ΕΕ.
 
Οι Βουλευτές που στήριξαν την «τροπολογία επτά» δηλώνουν ότι η ημερομηνία του Brexit πρέπει να συναρτάται με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ. Όπως σημειώνουν, μία ψηφοφορία επί της τελικής συμφωνίας δεν μπορεί να έχει «ουσιώδη» χαρακτήρα, εφόσον η συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς επαρκή χρόνο επαναδιαπραγμάτευσής της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top