ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεώνουν τους ηθοποιούς του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου να παίζουν στα κατεχόμενα – Μισές κουβέντες από Καδή

Υποχρεώνουν τους ηθοποιούς του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου να παίζουν στα κατεχόμενα – Μισές κουβέντες από Καδή

Εξηγήσεις υποχρεώθηκε να δώσει στη Βουλή ο πολιτικός προϊστάμενος του ΘΟΚ και υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη


Σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Μιχάλη Γιωργάλλα για τους λόγους που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια των ηθοποιών όρος με τον οποίο υποχρεώνονται να λαμβάνουν μέρος σε παραστάσεις που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα, ο Κώστας Καδής προέβαλε ως επιχείρημα τον «περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο» του 1970.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας απάντησε γραπτώς στον βουλευτή παραθέτοντας το κομμάτι του νόμου, ο οποίος αναφέρει ότι «κύριος σκοπός του Οργανισμού είναι η προαγωγή της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο και η καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού και των καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού θεατρικού κόσμου και του θεατρικού κόσμου της Ελλάδος και των άλλων χωρών».


Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, το άρθρο 6(β) του Νόμου προβλέπει ότι «ο Οργανισμός οργανώνει τακτικάς θεατρικάς περιοδείας ανά τις πόλεις και την ύπαιθρον της Κύπρου και τας παροικίας του Ελληνισμού στην αλλοδαπή».


Παραπέμποντας τον βουλευτή, ο Κώστας Καδής επεδίωξε να ξεκαθαρίσει ότι ο Νόμος που διέπει τον ΘΟΚ ισχύει για ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατεχόμενο ή ελεύθερο.


Ο υπουργός, μάλιστα, συμπλήρωσε στη γραπτή του δήλωση πως ο ΘΟΚ συμπεριέλαβε και σχετικό όρο στα συμβόλαια των ηθοποιών που εξηγεί πως «ο Οργανισμός προγραμματίζει περιοδείες σε όλη την Κύπρο και την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ο ηθοποιός υποχρεούται να συμμετέχει».


Γεννιούνται όμως τεράστιες απορίες. Ο Νόμος του 1970 προέβλεψε την τουρκική εισβολή; Ένας ηθοποιός που αρνείται να μεταβεί στα κατεχόμενα δεν θα προσληφθεί για παραστάσεις του ΘΟΚ στις ελεύθερες περιοχές; Ισχύει κατά γράμμα ο «περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμος»; Ποιος αποφάσισε για τον σχετικό όρο;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top