ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόθεση πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου: Ένοχος ο Ανδρέας Ηλιάδης για παραπλανητικές δηλώσεις – Η αρχή και το τέλος του

Υπόθεση πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου: Ένοχος ο Ανδρέας Ηλιάδης για παραπλανητικές δηλώσεις – Η αρχή και το τέλος του

Ένοχο έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον Ανδρέα Ηλιάδη, ως φυσικό πρόσωπο και την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, στην πολύκροτη υπόθεση με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς, ενώ αθώους έκρινε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη


Ο Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, και η ίδια η Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα, όμως αθωώθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αφορούσαν την υπόθεση.


Παράλληλα, το Κακουργιοδικείο έκρινε αθώους σε όλες τις κατηγορίες τους Θεόδωρο Αριστοδήμου, Γιάννη Κυπρή, Ανδρέα Αρτέμη και Γιάννη Πεχλιβανίδη.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ στον Ηλιάδη τέθηκε όρος για απαγόρευση εξόδου από την Κύπρο.


Προηγούμενο ρεπορτάζ:


Το δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 27 Απριλίου 2016 ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες για τους κατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί από την κατηγορία της συνωμοσίας, ενώ είχαν κληθεί σε απολογία για την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς καθώς μεταξύ 14/6/2012 και 26/6/2012, τα τότε μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, παρέλειψαν να εκδώσουν ανακοίνωση για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα 200 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/5/2012.


Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και Θεόδωρος Αριστοδήμου είχαν κληθεί σε απολογία για την κατηγορία που αφορά το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/2012 στη Λευκωσία. Ενώ ο κύριος Αριστοδήμου ήταν πρόεδρος του ΔΣ, διέδωσε πληροφορίες με παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας.


Η αρχή και το τέλος του Ανδρέα Ηλιάδη


Ο ένοχος για παραπλανητικές δηλώσεις κ. Ηλιάδης, όντας υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου, μετέβη στις αρχές του 1990 στην Αθήνα για να εργαστεί στα πρώτα υποκαταστήματά της.


Αποκτώντας γρήγορα τη θέση του επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, επιστρέφει στην Κύπρο και γίνεται CEO (Διευθύνων Σύμβουλος) της Τράπεζας Κύπρου. Εκεί με ραδιουργίες «τρώει» τους εχθρούς του και επεκτείνει τον όμιλο σε διάφορες χώρες.


Οι μέρες, όμως, της αφθονίας του ήταν μετρημένες. Το 2009 ο Γιάννης Κυπρή, τότε κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας και έπειτα Διευθύνων Σύμβουλος, ρευστοποιεί το 2/3 του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων και ο Ηλιάδης αποφασίζει να τα επαναγοράσει ερήμην του διοικητικού συμβουλίου.


Το 2011, όμως, η Τράπεζα Κύπρου με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε τρύπα πολλών εκατομμυρίων. Στη Λευκωσία εντείνονται οι φήμες για κρατική ενίσχυση του ομίλου, κάτι που η διοίκηση διαψεύδει. Στις αρχές του 2012 συντηρείται ο μύθος ότι οι ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου ήταν μικρές, αλλά μετά λίγους μήνες μετά, η τράπεζα καταθέτει επείγον αίτημα για ενίσχυση από το κράτος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.


Λίγες εβδομάδες μετά, ο Πανίκος Δημητριάδης, τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ζητεί την απομάκρυνση του Ανδρέα Ηλιάδη, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις εξελίξεις.


Υπόθεση Τράπεζας Κύπρου

Η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία που έμαθε και μαθαίνει απνευστί τα νήματα της αλυσίδας που ονομάζεται «οικονομική κρίση».


Τοποθετούμενα σιγά σιγά τα κομμάτια ενός εύφλεκτου παζλ, ανακαλύπτοντας τις καταχρήσεις που έγιναν από ανθρώπους που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά, απορεί κανείς πότε θα σταματήσουν τα Δικαστήρια να κρίνουν αθώους ή ένοχους για τα ζητήματα που εκπυρσοκρότησαν τη βόμβα της κυπριακής οικονομίας.


Μέχρι τότε, αναμένεται η συνέχιση της διαδικασίας για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και η επιβολή της ποινής στον Ανδρέα Ηλιάδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top