ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΛΑΙΚΗΣ: Αντεξέταση μάρτυρα - «Δεν ήμουν ‘yes man’ του Βγενόπουλου» - Η κρίσιμη συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου

ΔΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΛΑΙΚΗΣ: Αντεξέταση μάρτυρα - «Δεν ήμουν ‘yes man’ του Βγενόπουλου» - Η κρίσιμη συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου

Σε ερωτήσεις και υποβολές για τις πράξεις, παραλήψεις και ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου, ως υψηλόβαθμου στελέχους και μέλους του ΔΣ της Λαϊκής, καθώς στο κατά πόσο επινόησε συμβάντα για να γλιτώσει από την ποινική δίωξη, επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της αντεξέτασης του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλου της τράπεζας Χρίστου Στυλιανίδη, στο πλαίσιο της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης εναντίον τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο μάρτυρας απέρριψε τις υποβολές για επινόηση γεγονότων, επέμενε στις θέσεις που εξέφρασε κατά την κυρίως εξέτασή του, αλλά και αναγνώρισε αντεξεταζόμενος ότι εκ των υστέρων και έχοντας νέα στοιχεία ενώπιον του ο ίδιος σκέφτηκε πως λανθασμένα δεν επέμεινε για το θέμα της απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών της Ελλάδας στην συνεδρία του ΔΣ της 29ης Νοεμβρίου 2011.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Ανδρέα Χαβιαρά, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα επίσημα πρακτικά τα οποία εκδίδονταν με μεγάλη καθυστέρηση δεν κατέγραφαν με ακρίβεια τα λεχθέντα στη συνεδρία εξ’ ου και ο ίδιος είχε αρνηθεί να υπογράψει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη χρήση της λέξης «ομόφωνα» (unanimously) σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για τις οποίες ο ίδιος είχε εκφράσει διαφωνία ή είχε καταθέσει εισηγήσεις, οι οποίες μετέπειτα δεν είχαν υιοθετηθεί.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος διατύπωσε σε κάποιον τη διαφωνία του απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι την εξέφρασε στον επόπτη για διάφορα θέματα προφορικά. Σε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι στο Συμβούλιο παρουσιαζόταν ως συμφωνών και στην Κεντρική Τράπεζα έλεγε άλλα προφορικά ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά. «Σε καμία περίπτωση δεν ετοποθετούμουν διαφορετικά», είπε δίνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, συνεδρία κατά την 21η Νοεμβρίου 2011 όταν τέθηκε το θέμα της εισήγησης του για ‘due diligence review’ και ο κ. Μπουλούτας διαφώνησε κάθετα.

Έγινε εντατική συζήτηση, ανέφερε, ο κ. Μπουλούτας έφυγε και επέστρεψε. Μας κάλεσε σε συνεδρία (ΣΣ τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και τον ίδιο) και μας επέπληξε διότι θέσαμε το θέμα αυτό χωρίς να το έχουμε πρώτα συμφωνήσει μαζί του.

Διηγήθηκε στιχομυθία του ίδιου με τον κ. Μπουλούτα, λέγοντας ότι σε ερώτημα του κ. Μπουλούτα αν ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τους εξ Ελλάδος συνάδελφους του ο κ. Στυλιανίδης, όπως είπε στο δικαστήριο, απάντησε με το ερώτημα αν αληθεύει ότι παραχωρήθηκαν στα παιδιά του Μιχάλη Σάλλα δύο δάνεια από €50 εκατ. το κάθε ένα. Ο κ. Μπουλούτας τότε του απάντησε ότι «ναι, αληθεύει» και ο κ. Στυλιανίδης του υπενθύμισε ότι είχε θέσει αίτημα για δάνειο €100 εκατ. στον κ. Σάλλα και το είχαν απορρίψει με τον κ. Μπουλούτα να απαντάει ότι ο ίδιος δεν κατάλαβε ότι «το απορρίψαμε». Κατά τα λεγόμενα του μάρτυρα και ο κ. Κουννής, ο οποίος ήταν παρών, αναγνώρισε ότι είχε απορριφθεί αυτό το αίτημα έπειτα από ερώτημα του ιδίου.

Σε ερώτηση του κ. Χαβιαρά αν συμφωνεί ότι από τον τρόπο που καταγράφονται τα γεγονότα, η εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ και η απόφαση τελικώς για τον ορισμό εξωτερικού εμπειρογνώμονα δεν δείχνουν την σύγκρουση την οποία κατά τον ίδιο είχε με τον κ. Μπουλούτα, απάντησε ότι δεν αναφέρεται η σύγκρουση στα πρακτικά.

Σε ερώτηση μήπως η σύγκρουση με τον Μπουλούτα «είναι εκ των υστέρων επινόημα για να γράψετε τα όσα γράψατε στην κατάθεσή σας» ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σε καμία απολύτως περίπτωση».

Η συνεδρία του ΔΣ της 29ης Νοεμβρίου

Για την συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου όπου ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απομείωσης των εργασιών στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου με την πιθανότητα χρήσης εξωτερικών συμβούλων και την οποία ο ίδιος εκτίμησε γύρω στα €400 εκατ. και το γεγονός ότι ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θεώρησε ότι είχε γίνει κάποια διευθέτηση με τους εξωτερικούς ελεγκτές, ο κ. Χαβιαράς ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν ρώτησε «τί είναι αυτή η διευθέτηση»;

Υπό κανονικές συνθήκες, διευκρίνισε ο κ. Στυλιανίδης αυτό θα έκανα, προσθέτοντας ότι ήταν μια πολύ τεταμένη συνεδρία του ΔΣ και ότι το τελευταίο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το θέμα στο οποίο αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Κεντρική και να παρέχει στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μπουλούτα. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο από την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, είπε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί και ότι θέλει να πάρει νομική συμβουλή και παρακάλεσε τον Πάμπο Ιωαννίδη να έρθει στο γραφείο του.

Σε ερώτημα γιατί δεν ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά απάντησε ότι θα ήταν σαν τον αμφισβητούσε έμμεσα. «Λάθος μου. Εκ των υστέρων και εγώ κατακρίνω τον εαυτό μου», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο όταν ρώτησε τί γίνεται με το θέμα της απομείωσης της υπεραξίας, τότε ο κ. Μυλωνάς του απάντησε ήρεμα αλλά με χειρονομία ότι, «Χρίστο αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει». Σταμάτησα να μιλώ, ανέφερε, θεώρησα εν όψει των όσων είπε ο κ. Μπουλούτας και την αναφορά του κ. Μυλωνά ότι μίλησαν με τους ελεγκτές και συμφώνησαν να γίνει τέλος του χρόνου.

Εκ των υστέρων ναι, ήταν λάθος μου, ανέφερε, απαντώντας σε άλλο ερώτημα αργότερα. Έπρεπε να επιμένω και κατέκρινα τον εαυτό μου όταν είδα την επιστολή του κ. Ευγενίου (ΣΣ αρχές Δεκεμβρίου) και κατάλαβα ότι δεν συμφωνούσαν οι ελεγκτές.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος κλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και του δόθηκε να διαβάσει την γραπτή κατάθεση κ. Μπουλούτα που έδωσε στο πλαίσιο διαδικασίας διαιτησίας στο Παρίσι, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «και του κ Μπουλούτα και του κ. Κουννή και άλλους».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως «δεν δόθηκε με οποιαδήποτε προοπτική. Μου ζητήθηκε να βοηθήσω τους δικηγόρους στην κατάρτιση υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εξεπλάγην όταν είδα τί έλεγαν».

Αναμέναμε ότι θα μπαίναμε σε μνημόνιο το αργότερο τον Αύγουστο

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χαβιαρά αναφορικά με το κατά πόσον συμφωνεί ότι η δήλωση σε έκδοση των τριμηνιαίων του 2012 ότι το 2011 η τράπεζα έκανε σημαντικά βήματα που επιτρέπουν να δηλώσουν με συγκρατημένη αισιοδοξία ήταν «άκρως παραπλανητική για τους μετόχους», ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δήλωση αυτή δημοσιεύθηκε τέλη Μαΐου 2012. Τα εξαμηνιαία δημοσιεύθηκαν στις 30 Αυγούστου και έλαβαν υπόψη όλα τα δεδομένα μέχρι τότε, είπε.

Τα δεδομένα που είχαμε υπόψη είχαν ανατραπεί, σημείωσε, αναφερόμενος στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας καθώς και στο ότι αναφορικά με την Κύπρο αυτό που αναμενόταν ήταν «ότι θα μπαίναμε σε μνημόνιο μέσα στον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο». Σύμφωνα με τον μάρτυρα τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν ετοιμαστεί από τον Απρίλιο προϋπόθεταν ότι η Κύπρος θα έμπαινε σε μνημόνιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο μάρτυρας είπε ότι μιλούσε με τον Βάσο Σιαρλή (ΣΣ τότε Υπουργό Οικονομικών), τοποθετώντας εκείνες τις συζητήσεις χρονικά στον Ιούνιο 2012. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο κ. Σιαρλή του είχε πει ότι «θέλει δεν θέλει ο Χριστόφιας, εμείς θα κάνουμε μνημόνιο».


Δεν ήμουν ‘yes man’ του Βγενόπουλου

Σε εισήγηση του κ. Χαβιαρά ότι ο ίδιος είχε την φήμη ότι είναι "‘yes man’ του κ. Βγενόπουλου» ο μάρτυρας απάντησε εξ’ όσων γνωρίζω, κάθετα όχι. Σε επιπρόσθετη ερώτηση για σχετικό δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη με αυτό το χαρακτηρισμό απάντησε ότι ο ίδιος ούτε που πρόσεξε το εν λόγω δημοσίευμα. Σε σχέση με το γεγονός ότι με εισήγηση του Ανδρέα Βγενόπουλου ο ίδιος διορίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας μεταξύ 26/7/2006 – 6/11/2006 απάντησε ότι ο κ. Βγενόπουλος προέβη στην εισήγηση αυτή κατόπιν πρότασης του Πλάτωνα Λανίτη, ο οποίος ήταν μεγαλομέτοχος πριν τη συγχώνευση της Λαϊκής.

Παράλληλα, ο κ. Χαβιαράς ρώτησε τον μάρτυρα για αναφορά του κατά την χθεσινή δικάσιμο στα προσόντα του κ. Φόρου, για τον οποίο είχε πει ότι νομίζει πως είναι εγκεκριμένος λογιστής (chartered accountant). Έτσι μου ελέχθη, απάντησε, προσθέτοντας ότι «είπα νομίζω, έδειχνε κάποια αβεβαιότητα».

Σε εισήγηση του δικηγόρου ότι ο κ. Φόρος κατέχει πτυχίο BSc Economics με ειδικότητα στο Industry and Trade, ο μάρτυρας δεν διαφώνησε. Ο κ. Χαβιαράς ρώτησε επίσης τον κ. Στυλιανίδη αν γνώριζε ότι ο κ. Φόρος έπαψε να είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας 18 μήνες πριν τις 30 Μαρτίου το 2011, ενόψει της συγχώνευσης, και απάντησε ότι δεν το γνώριζε.

Σε ερώτημα αν ο ίδιος ο οποίος υπηρέτησε για 8 χρόνια ΓΔ της Λαϊκής στην Ελλάδα δεν γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι ο ίδιος υπηρέτησε στην Ελλάδα μεταξύ 1994 – 2002 και πως αυτή υπήρξε «μια πολύ καλή εποχή με σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top