ΚΟΣΜΟΣ

Το Politico αμφισβητεί τη διατηρισιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία

Το Politico αμφισβητεί τη διατηρισιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία

 Στις δυσκολίες διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και στα προβλήματα που αυτό ενδέχεται να προκαλέσει, αφιερώνει μια σημερινή ανάλυσή του το Politico.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι όντως εντυπωσιακά: Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 11,1% κατά το τρίτο τρίμηνο αφήνοντας πίσω χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, και ξεπερνώντας τις προσδοκίες πολλών οικονομολόγων. Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Erdogan σε πρόσφατη ομιλία του, είναι «η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως αδύναμη χώρα».

   Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αναμφίβολα εξαιρετικοί αριθμοί κρύβουν, ωστόσο, ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τις πληθωριστικές πιέσεις, τη νομισματική ισοτιμία και το αυξανόμενο έλλειμμα. Το Politico αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης είναι μη βιώσιμος και δυνάμει επικίνδυνος. «Πρόκειται προφανώς για μια οικονομία στη φάση της υπερθέρμανσης», υποστηρίζει ο Atilla Yesilada, Τούρκος αναλυτής, και εξηγεί ότι «παράγει υπερβολικά πολλές παρενέργειες για το όγκο της ανάπτυξης που δημιουργεί.. αυτό δεν είναι καλό είδος ανάπτυξης». Ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση ρεκόρ εντός της τελευταίας 14ετίας αγγίζοντας το 13% τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερο από τον στόχο του 5%. Η τουρκική λίρα έχασε 11% της αξίας  της από τον Σεπτέμβρη και μετά εξαιτίας των εντάσεων στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, καθώς η αντι-δυτική ρητορική του Προέδρου εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Για να τους καθησυχάσει, η Τουρκία έχει αναδείξει ένα «φρέσκο πρόσωπο», την ακαδημαϊκό Hatice Karahan, τη μόνη γυναίκα οικονομική σύμβουλο του Erdogan. Η Karahan δήλωσε στο Politico ότι η τουρκική οικονομία διαθέτει αντοχές επισημαίνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις ένα χρόνο μετά τη συρρίκνωσή τους ελέω πραξικοπήματος. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η χώρα πρέπει να βρει τρόπους εξισορρόπησης για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη: «Από τη μία πλευρά πρέπει να έχουμε ανάπτυξη, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να προκαλούμε αναταράξεις σε ευαίσθητους τομείς πυροδοτώντας παρενέργειες, όπως πληθωρισμό». Η Karahan ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικονομικούς συμβούλους του Τούρκου Προέδρου γιατί έχει καταφέρει να αποσπάσει επαίνους ακόμη και από τους επικριτές του. Η ίδια υποστηρίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Προέδρου είναι ότι «ακούει και είναι ανοιχτός σε διαφορετικές ιδέες» σε αντίθεση με όσα πιστεύουν για εκείνον οι επικριτές του στη Δύση.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top