ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα διασποράς

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα διασποράς

 Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας για το έργο «Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή - Νostos, the Return» που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έχει ως στόχο να φέρει ξανά στην πόλη της Αιγύπτου, Κύπριους και Ελλαδίτες που έζησαν εκεί στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουΐκ και είχαν διαβουλεύσεις με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα διασποράς.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τις τρεις χώρες, αφού είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια συνεργασία σε θέματα διασποράς και η πρώτη φορά που οι τρεις χώρες αποφασίζουν για κοινή στρατηγική και κοινές δράσεις.

Πρόσθεσε ότι τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης τριμερούς συνεργασίας των χωρών. «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένες ενέργειες που οι τρεις Κυβερνήσεις θα αναλάβουν για να φέρουμε τη διασπορά μας πιο κοντά», είπε.

Το Πρόγραμμα «Νόστος» αποσκοπεί στη συγκέντρωση, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κυπρίων και Ελλαδιτών ομογενών ή των απογόνων τους, για ένα ταξίδι αναδρομής στον τόπο όπου έζησαν αυτοί ή οι πρόγονοί τους.

‘Όπως είπε ο κ. Φωτίου, πρόκειται για μια συναισθηματική εκδήλωση κατά την οποία θα έχει την ευκαιρία ο κόσμος αυτός να ξαναδεί τους χώρους όπου έζησε στο παρελθόν, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν και συγγενείς αυτών των ανθρώπων.

Ευχαρίστησε την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου για την ιδέα που είχε και ευχήθηκε τον Μάρτιο να βρίσκονται και οι αρχηγοί των τριών κρατών στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είπε επίσης, ότι συμφώνησαν σε μια σειρά από άλλα θέματα, ώστε να φέρουν κοντά τους νέους της διασποράς και ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθούν τις τρεις χώρες, Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αιγύπτιοι νέοι που ζουν στο εξωτερικό, ώστε μαζί να δουν τον πολιτισμό και την ιστορία των τριών χωρών.

Είπε επίσης ότι συμφώνησαν να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία όσον αφορά τη διασπορά σε σχέση με τα πανεπιστήμια, ώστε να δοθούν υποτροφίες σε παιδιά από τις τρεις χώρες, που ζουν στο εξωτερικό.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ισχυρές διασπορές σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Καναδά.

«Ενώνουμε δυνάμεις λοιπόν ώστε να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτά τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για το πρόγραμμα "Νόστος". Όπως είπε, είναι κάτι πολύ νέο να συνενώνονται οι διασπορές των τριών χωρών και να συνεργάζονται σε έργα για την προώθηση του τουρισμού και των επενδύσεων, αλλά να στέλνουν και μηνύματα ειρήνης.

Σημείωσε πως με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, ύστερα από μακρές συζητήσεις και πολλή δουλειά μεταξύ των τριών αξιωματούχων.

Πρόσθεσε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου στην Κύπρο του δίνει μεγαλύτερη αίγλη, αφού πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε και πάλι στην Λευκωσία η τριμερής σύνοδος των αρχηγών των τριών κρατών.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον Μάρτιο που θα πραγματοποιηθεί το έργο θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις για να εξασφαλιστούν τα σωστά δεδομένα για τους ανθρώπους που θα πρέπει να συμμετάσχουν στο έργο.

Εξήγησε ότι βασικός στόχος του έργου είναι να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια άνθρωποι που έζησαν εκεί πριν από πολλά χρόνια και έχουν ωραίες αναμνήσεις από εκεί, ενώ γίνεται επίσης προσπάθεια να τονιστεί και ο εθνικός ρόλος των ανθρώπων αυτών που έζησαν στην Αίγυπτο.

Όπως είπε, τόσο ο κ. Φωτίου όσο και η ίδια, έχουν ήδη δεχτεί κλήσεις και αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να επωφεληθούν η μια από τις εμπειρίες της άλλης σε θέματα αποδήμων.

Σημείωσε επίσης ότι παράλληλα με το σεβασμό και την απόδοση τιμής στους μεγαλύτερους ανθρώπους που έζησαν στην Αίγυπτο, η τριμερής συνεργασία θα επικεντρωθεί και στη δημιουργία δεσμών με τους νέους δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Από πλευράς του ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα «Νόστος» διότι, όπως είπε, επί της ουσίας με την αιγίδα και του Προέδρου Σίσι αναδεικνύεται η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά πολιτιστικά ιστορικά κέντρα της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα, όπως είπε, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Φωτίου, και αισθάνθηκαν μεγάλη ικανοποίηση όταν το πρόγραμμα αναγγέλθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, από τους δύο Προέδρους και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουΐκ τόνισε ότι η διασπορά είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν οι τρεις χώρες σε πάρα πολλά πεδία.

Ανέφερε ακόμα, ότι τόσο ο Ελληνισμός, όσο και η Αίγυπτος διαθέτουν σπουδαίους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, σε όλα τα πεδία, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, πολιτικοί, επιστήμονες, και εξέφρασε την άποψη ότι με τη συνεργασία της διασποράς μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα σε όλο τον πλανήτη και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων των χωρών.

Υπενθύμισε επίσης ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πραγματικά ένας από τους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας, γεωπολιτικά, σε μια περιοχή που έχει ένα σωρό προβλήματα.

Ανέφερε ακόμα ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δικτύωση των πανεπιστημίων, με τη βοήθεια της διασποράς.

Η επόμενη τριμερής για θέματα διασποράς θα γίνει στην Αθήνα, ώστε να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top