ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ: Πέρασε ο προϋπολογισμός του 2018 – Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης

ΕΛΛΑΔΑ: Πέρασε ο προϋπολογισμός του 2018 – Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης

Υπερψηφίστηκε, αργά το βράδυ της Τρίτης, από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο Προϋπολογισμός για το έτος 2018. Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από 153 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 144, σε σύνολο 297 βουλευτών (τρεις βουλευτές απουσίαζαν δικαιολογημένα).

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα της ψηφοφορίας, η θετική ψήφος της ανεξάρτητης Βουλευτή Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, καθώς και η θετική ψήφος του Βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος στην ομιλία του είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για ορισμένες προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, υποστήριξε ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, καθώς μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018, τελειώνουν, όπως είπε, τα Μνημόνια.

« Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί, η χώρα και ο λαός μας πέρασε πολλά. Άντεξε αυτά που ευχόμαστε να μην τύχει να συμβούν σε κανέναν άλλο λαό. Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων κρίθηκαν και θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους. Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα ή ως αδαή πλειοψηφία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη που παρείχε στις πολιτικές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και υποστήριξε ότι την κυβέρνηση Σαμαρά δεν την έριξαν οι δανειστές, αλλά ο ελληνικός λαός. Τόνισε, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο με άδεια ταμεία, την ανεργία στο 27% και με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να έχουν απολέσει το 40% των εισοδημάτων τους.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε εν συνεχεία ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, και ότι οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,7%, δηλαδή στα επίπεδα προ του μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία» και αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέλος των μνημονίων, καθώς έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι και το 2020, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνδυαστεί με ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας και επικαλείται το πλεόνασμα. Είναι ψέμα. Μετά από δύο χρόνια η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της, ενώ όλη η ΕΕ έχει μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που υπάρχει είναι υπερφορολόγηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, αμφισβήτησε τα στοιχεία που δείχνουν μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι ενώ μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, αυξάνεται το ποσοστό της μερικής απασχόλησης.

Προηγουμένως, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό που προσπαθεί, σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα και να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν 22 δισ. "καβάντζα" για να αντιμετωπίσουν τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που υπονομεύει την ανάπτυξη και οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την υπόσχεσή της για ένα μεταμνημονιακό μέλλον. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαπολύει έναν ταξικό πόλεμο κατά της μεσαίας τάξης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 «άλλον έναν που παίρνει και δεν δίνει».

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση, μέτρα έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε, από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top