ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν τήρησε τη συμφωνία του Eurogroup για καταθέσεις, είπε ο Κώστας Μαυρίδης

Η Κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν τήρησε τη συμφωνία του Eurogroup για καταθέσεις, είπε ο Κώστας Μαυρίδης

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστας Μαυρίδης είπε απόψε ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του δεν τίμησαν τη συμφωνία που έκαναν στο Eurogroup της 18ης Μαρτίου του 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, και οδήγησαν στη Βουλή νομοσχέδιο για κούρεμα που αφορούσε και τις εγγυημένες καταθέσεις.
 

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων, υπό την αιγίδα της ομάδας S&D του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα «Οι αποφάσεις του Eurogroup για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου», ο κ. Μαυρίδης είπε επίσης πως θα πρέπει να απαντηθεί γιατί ενώ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε άλλη επιλογή με βάση την απόφαση του Eurogroup της 18ης Μαρτίου 2013 για κούρεμα καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ, εντούτοις επέλεξε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου χωρίς πρόταση.
 
Την ίδια ώρα απαντώντας στο «καλόπιστο ή κακόπιστο ερώτημα» αναφορικά με τη συγκυρία της δημοσιοποίησης του θέματος, είπε πως σε απάντηση που πήρε από τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, πρόσφατα σε ερώτηση που του υπέβαλε, περιήλθε σε γνώση του η σύνοδος του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης της 18ης Μαρτίου.
 
Περαιτέρω πρόσθεσε ότι ο ίδιος αγωνίζεται να φωτίσει τα γεγονότα του κουρέματος των καταθέσεων εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2014 όταν άρχισε να ερευνά τη δήλωση που έκανε ο Διοικητής της ΕΚΤ στις 4 Απριλίου του 2013.
 
Παραθέτοντας τα γεγονότα ο κ. Μαυρίδης έθεσε ενώπιον του ακροατηρίου την γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις κυπριακές αρχές την 1η Φεβρουαρίου του 2013 στην οποία περιλαμβάνονταν εισήγηση για σαφή διάταξη για προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ όπως προνοεί το κοινοτικό κεκτημένο.
 
Συνεχίζοντας παρέθεσε την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου για οριζόντιο κούρεμα όλων των καταθέσεων και ακολούθως την απόφαση του Eurogroup της 18ης Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία αναφερόταν ότι τo Eurogroup διατηρεί την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνεται η σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100 χιλ. ευρώ.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι παρά την απόφαση της 18ης Μαρτίου, στο Eurogroup, η Κυβέρνηση επέμεινε με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή για κούρεμα όλων των καταθέσεων. Είπε επίσης ότι μετά την απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων πέραν των 20.000 ευρώ  από τη Βουλή, στις 19 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να παρουσιάσει εναλλακτικό σενάριο πως θα εξεύρει τα 5,8 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ακολούθησε η απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου στο οποίο η Κυβέρνηση παρουσιάστηκε χωρίς πρόταση και αποφασίστηκε ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλισμένες.
 
Ο Ευρωβουλευτής μετέδωσε την βιντεοσκοπημένη δήλωση του Διοικητή της ΕΚΤ στην οποία ο Μάριο Ντράγκι στις 4 Απριλίου 2013 δήλωνε ότι ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ στο Eurogroup της 16 Μαρτίου 2013 είχαν διατυπώσει τη θέση για προστασία όλων των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top