ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Εκατοστάρι συσπειρώσεων – Στην τελική ευθεία για την πρώτη Κυριακή

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Εκατοστάρι συσπειρώσεων – Στην τελική ευθεία για την πρώτη Κυριακή

Μετά την ένταξη Νίκου Κατσουρίδη στο εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά και αφού πέρασαν τα Χριστούγεννα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στους υποψήφιους Προέδρους και στα Επιτελεία τους, καθώς σε ένα περίπου μήνα θα ριχτούν στη μάχη για την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μέχρι στιγμής, τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μοιάζει κυρίαρχος του παιχνιδιού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά που προσλαμβάνει είναι πολύ μεγαλύτερα των συνυποψηφίων του, Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά, οι οποίοι ετοιμάζονται για ένα σκληρό και αμφίρροπο ντέρμπι.

Προς το παρόν, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν, τοποθετούν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στη δεύτερη θέση, κάτι που όμως είναι ανατρέψιμο, τη στιγμή που η συσπείρωση του ΑΚΕΛ έχει ανοδική πορεία και ειδικά μετά την επιστροφή Κατσουρίδη. Ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς μπορεί να πείσει αρκετούς που επιφυλάσσονται να ψηφίσουν τον Σταύρο Μαλά.

Πράγματι, όμως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος διατηρεί μια αξιοπρόσεκτη δυναμική. Υποστηρίζεται από επτά κόμματα και οργανώσεις και δείχνει ικανός, αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις, να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Πέντε χρόνια μετά…

Αναντίλεκτα, οι εκλογές του 2018 δεν είναι ίδιες με αυτές του 2013. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει φθαρεί στα μάτια της κοινωνίας και σίγουρα δεν είναι πια αυτός που θα «σώσει» τον τόπο μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Επομένως, το 45,46% του πρώτου γύρου και το 57,48% του δεύτερου, δείχνουν πλέον απλησίαστα.

Από την άλλη, ο Σταύρος Μαλάς δεν έχει να αντιμετωπίσει πια την κριτική για τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Όμως, έχει να «παλέψει» με τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του ΑΚΕΛ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν είναι Γιώργος Λιλλήκας. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά πρόσημα. Το 2013 ο Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίχθηκε κυρίως από τους πολίτες και έλαβε ποσοστό 24,93%, χωρίς να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σήμερα, ο Νικόλας υποστηρίζεται από επτά κόμματα και οργανώσεις, αλλά δεν έχει την «πολυτέλεια» της ανεξαρτησίας. Αναγκάζεται, εν πολλοίς, να απαντήσει για «αμαρτίες» του ΔΗΚΟ και να πείσει για την ετοιμότητά του –όντας ο νεαρότερος– να εκλεγεί πρόεδρος.

Εν τέλει, οι μέρες του Ιανουαρίου θα καταδείξουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι υποψήφιοι. Θα δείξουν, επίσης, τον ρυθμιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν Γιώργος Λιλλήκας, Χρίστος Χρίστου και αναποφάσιστοι, καθώς και κατά πόσον η αποχή θα περιπλέξει την κατάσταση. Και βέβαια, οι 32 εναπομείνασες ημέρες, αναγκάζουν τους υποψήφιους να εντείνουν τις προσπάθειες και να πείσουν την κοινωνία ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top