ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα – Εφορμά με γεωτρύπανο προς το οικόπεδο 6

ΑΟΖ: Τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα – Εφορμά με γεωτρύπανο προς το οικόπεδο 6

Την ώρα που το γεωτρύπανο της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας πέρασε από την Κρήτη και προχωρεί προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία μοιάζει έτοιμη να συνεχίσει τις προκλήσεις, αφού βρίσκεται στη Μεσόγειο με το δικό της γεωτρύπανο Deep Sea Metro II.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κυριάκου Πομηλορίδη («ΑΝΤ1»), το γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Νορβηγία, πέρασε από το Γιβραλτάρ και πλέει πια προς την Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να δηλώνει ότι θα εφορμήσει προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, μια παράνομη γεώτρηση δείχνει αδύνατη, καθώς αμφισβητούνται οι τεχνικές δυνατότητες του Deep Sea Metro II, αν και ο Αλμπαϊράκ συντηρεί την απειλή της εφόρμησης στο οικόπεδο 6.

Πάντως, σίγουρο είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα θα περιοριστεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού και στη διατήρηση της έντασης, παραμονές των προεδρικών εκλογών και αναμένοντας τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ στο οικόπεδο 6.

Όπως παρουσιάζουν οι σχεδιασμοί, το Saipem 12000 θα βρει περιοχές που η Τουρκία δέσμευσε, ενώ οι εργασίες γεώτρησης θα αρχίσουν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν 36 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και η αεροπορία θα είναι παρόντα, ενώ η Λευκωσία, σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξεις τις απειλές της και στείλει στην περιοχή το γεωτρύπανο, θα απαντήσει και με νομικά μέτρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top