ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Το Κυπριακό καθορίζει την ημερήσια διάταξη – Τι στηρίζουν οι υποψήφιοι

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Το Κυπριακό καθορίζει την ημερήσια διάταξη – Τι στηρίζουν οι υποψήφιοι

Ό,τι και να παρουσιάζουν στα προγράμματα διακυβέρνησής του οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστό τοις πάσι το κριτήριο με το οποίο αποφασίζει ο Κύπριος ψηφοφόρος.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πέραν μεμονωμένων εκφάνσεων της κυπριακής πραγματικότητας που απασχολούν τους πολίτες, εκείνο που καθορίζει την ημερήσια διάταξη είναι, αναντίλεκτα, το Κυπριακό και οι θέσεις των υποψηφίων.

Με το μικρό διάλειμμα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης του 2013, οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται κυρίως από τη στάση τους αναφορικά με το εθνικό μας πρόβλημα και οι προεδρικές εκλογές δεν αποτελούν, καλώς ή κακώς, εξαίρεση.

Ο Αναστασιάδης και ο Μαλάς

Όπως απέδειξαν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και τα πρώτα της διακυβέρνησης Χριστόφια, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ έχουν κοινές απόψεις πάνω στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Η υποστήριξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η παραπομπή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ’77-’79, όπως και το πέπλο προστασίας των διαπραγματεύσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ενδείξεις της άτυπης συμφωνίας τους.

Παράλληλα, ενδεικτικός είναι και ο τρόπος που αντιπολιτεύονται τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και ο Νίκος Αναστασιάδης με τον ΔΗΣΥ, αλλά και ο Σταύρος Μαλάς με το ΑΚΕΛ καταγγέλλουν κυρίως τον Νικόλα Παπαδόπουλο για διχοτομικές θέσεις ή για απόρριψη της ΔΔΟ μέσω της σύμπραξης με κόμματα που την αποτάσσουν.

Η Νέα Στρατηγική του Νικόλα

Αντικειμενικά, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία προκαλεί πλέον επιφυλάξεις. Ειδικά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας τον Ιούλιο, η κοινωνία βρυχάται για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των συνομιλιών.

Εκεί «παίζει» ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όχι τόσο με το όνομα, καθώς υπάρχει το ΔΗΚΟ που δεν δείχνει έτοιμο να απεμπολήσει τη βάση λύσης με την οποία διαπραγματεύτηκαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, αλλά με το περιεχόμενο.

Και σε αυτό βοηθούν η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, η Αυτόνομη Πλατφόρμα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα, κυρίως, αν όχι μόνο, για το Κυπριακό.

Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένος να παίξει το χαρτί της Νέας Στρατηγικής ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Επί της ουσίας, για να αποδείξει ότι αποτελεί εναλλακτική επιλογή για τους ψηφοφόρους.

Ο ρυθμιστικός ρόλος Λιλλήκα-Χρίστου

Οι δύο υποψήφιοι που δεν φαίνεται, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, να μπορούν να κυνηγήσουν τη δεύτερη Κυριακή, απορρίπτουν εξίσου τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου κατηγορούν συλλήβδην τους τρεις υπόλοιπους υποψήφιους για εμμονή στη ΔΔΟ και στρέφονται σε λύση ενιαίου κράτους.

Με διαφορετικές θέσεις, Λιλλήκας και Χρίστου παρουσιάζονται ως πολύ διαφορετικοί υποψήφιοι από τους άλλους και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση τους αν περάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Εξ εμπειριών, η συνεργασία του ΕΛΑΜ φαντάζει απίθανη. Μένει, άρα, η στάση του Γιώργου Λιλλήκα.

Το Κυπριακό στο μεταίχμιο

Εδώ και έξι περίπου μήνες τα πράγματα στο Κυπριακό είναι ασφυκτικά στάσιμα. Με τις ενδείξεις από την άλλη πλευρά να προκαλούν δυσφορία, Αναστασιάδης και Μαλάς μιλούν για επανέναρξη συνομιλιών μετά τις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρεται σε ενέργειες πέραν των συνομιλιών, προκαλώντας έτσι μεγάλες συζητήσεις μέσα στην κοινωνία για την επόμενη μέρα των προεδρικών του 2018.

Πάντως, πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι υποψήφιοι την αγωνία των πολιτών μιας ημικατεχόμενης χώρας. Διότι η ζεστή πατάτα που λέγεται Κυπριακό δεν δείχνει να εξελίσσεται με τον συνήθη τρόπο μετά την 4η Φεβρουαρίου 2018, εξαιτίας κυρίως της στάσης της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top