ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Εννέα οι υποψήφιοι – Τι προϋποθέτει η υποβολή

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Εννέα οι υποψήφιοι – Τι προϋποθέτει η υποβολή

Την Παρασκευή (29/12) αναμένεται να υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 ο Έφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου θα δέχεται την καταβολή των υποψηφιοτήτων, σε μια διαδικασία που γίνεται περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για τα τυπικά των εκλογών.

Συγκεκριμένα, για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται φυσικά το παράβολο των 2.000 ευρώ και να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, πρέπει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα €2000 θα επιστραφούν στους υποψήφιους που θα λάβουν ποσοστό άνω των 3%.

Από κει και έπειτα, ο Έφορος Εκλογών, μέχρι τις 18:00 της Παρασκευής (29/12) θα δέχεται ενστάσεις για όλες τις υποψηφιότητες, οι οποίες θα υποβληθούν ως εξής: Ο Χάρης Αριστείδου στις 9:00 π.μ., ο Χριστάκης Καπηλιώτης στις 9:30, ο Ανδρέας Ευστρατίου στις 9:45 και ο Μιχάλης Μηνά στις 10:00 π.μ.

Θα ακολουθήσει στις 10:15 ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος θα προταθεί από τον βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη και άλλα εκατό στελέχη και φίλους του κόμματος.

Μετά από ένα τέταρτο, θα προσέλθει στο Συνεδριακό ο Σταύρος Μαλάς, τον οποίο θα προτείνει ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και στις 11:00 θα ακολουθήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος θα τον προτείνει με την υποστήριξη πλήθους νέων και στελεχών των συλλογικοτήτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα.

Στις 11:15 θα υποβάλει υποψηφιότητα ο Γιώργος Λιλλήκας με υποστηρικτές τους πολίτες και τελευταίος ο Νίκος Αναστασιάδης, ένα τέταρτο πριν τις 12:00, έχοντας στο πλάι του την αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε υποψήφιος υποστηρίζεται από 100+1 άτομα εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο. Ένας από αυτούς προτείνει την υποψηφιότητα, ενώ οι υπόλοιποι την υποστηρίζουν.

Για το θεαθήναι ή με μηνύματα;

Χωρίς αμφισβήτηση, οι υποψήφιοι επενδύουν πολλά στην Παρασκευή (29/12). Ο τρόπος που θα προσέλθουν, τα άτομα που θα έχουν δίπλα τους, οι υποστηρικτές είναι στοιχεία αυτής της άτυπης μάχης εντυπώσεων ανάμεσα στους μνηστήρες της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι νέοι, η Στέλλα, ο Γιατρός και ο Βασιλείου μπαίνουν στο παιχνίδι των υποψηφιών, οι οποίοι θέλουν, με κάποιον τρόπο, να στείλουν μηνύματα για την οδό που θα ακολουθήσουν αν αναλάβουν το ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας δεν είναι απλώς τυπική η διαδικασία της υποβολής, καθώς θα είναι η τελευταία ίσως φορά -πριν από κάποια ενδεχόμενη τηλεμαχία- που θα εμφανιστούν στον ίδιο χώρο οι εννέα υποψήφιοι. Το αν θα συναντηθούν είναι αμφίβολο, αλλά τα μάτια της κοινής γνώμης θα είναι στραμμένα στην εν λόγω διαδικασία. 

Γι' αυτό δίνουν μεγάλη βαρύτητα οι υποψήφιοι Πρόεδροι στον ένα που θα τους προτείνει και στους υπόλοιπους 100 που θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα. Προς το παρόν, τις εντυπώσεις συγκεντρώνουν οι προτιμήσεις προς τους νέους. Θα ασχολούνται και μετά τις εκλογές με αυτούς;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top