ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Κέρδισε κανένας τη μάχη των εντυπώσεων; - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Κέρδισε κανένας τη μάχη των εντυπώσεων; - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Αυτά κυριάρχησαν κατά την υποβολή των εννέα υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας το πρωί της Παρασκευής (29/12).

Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχάλης Μηνά, Χρίστος Χρίστου, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησαν αρκετά για να κερδίσουν αυτή την άτυπη μάχη εντυπώσεων και να εισέλθουν πανηγυρικά στην τελική στροφή των προεδρικών εκλογών.

Οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι επέλεξαν τον δρόμο της έντονης κριτικής κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους.

Ο Χάρης Αριστείδου με μπηχτές εξήγησε ότι κατέρχεται ως υποψήφιος «εναντίον της ρατσιστικής ΔΔΟ με σωστό ή λάθος περιεχόμενο», θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο Χριστάκης Καπηλιώτης εξέφρασε τη βαθιά αγανάκτησή του «λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 χρόνια».

Ακόλουθα, ο Ανδρέας Ευστρατίου υποστήριξε ότι «αν και μαστίζει τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό η φτώχεια, η κρίση και το κούρεμα, αυτοί οι κύριοι έβγαζαν γιγαντοαφίσες για να δειχτούν στον κόσμο, ποιοι είναι για να τους ψηφίσουν».

Ο Μιχάλης Μηνά, της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης, αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τόσο με τους συνυποψήφιούς του αλλά κυρίως με τα ΜΜΕ και τους Δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτήρισε «υπηρέτες του ψεύδους και της παραπληροφόρησης».

 

Χρίστος Χρίστου: «Η μόνη καθαρή φωνή»

Με κοστούμι αλλά και «δυναμική» μπήκε στο Συνεδριακό ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Χρίστος Χρίστου. Έστειλε δε το μήνυμα στους πολίτες ότι «αν θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο, το διεφθαρμένο, η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου».

Πάντως, απουσίαζαν οι «πιστοί» του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, ενώ τη λίστα των 100 γέμισαν κυρίως τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος.

Σταύρος Μαλάς: Ένας νέος Βασιλείου;

Με κομμάτια της ευρύτερης Αριστεράς υπεβλήθη η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Νίκος Κατσουρίδης και φυσικά ο προτείνων Γιώργος Βασιλείου είναι προσωπικότητες που συναποτελούν μια πολύμορφη υποψηφιότητα.

Πολλοί από τους υποστηρίζοντες, φυσικά, έχουν συγκρουστεί με το ΑΚΕΛ στο παρελθόν και, αναντίλεκτα, δεν συμβαδίζουν με τη γραμμή του κόμματος. Πώς θα στηθεί η διακυβέρνηση αυτή;

Παρεμπιπτόντως, ο Σταύρος Μαλάς εμφανίστηκε χαμογελαστός και ευδιάθετος.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Σαν σε προεκλογική συγκέντρωση

Όπως συζητείται, η πιο πανηγυρική υποβολή υποψηφιότητας ήταν αυτή του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Με προτείνων τον Βάσο Λυσσαρίδη και πλήθος υποστηρικτών, ο Νικόλας εμφανίστηκε περίπου ως νικητής και καταχειροκροτήθηκε από όσους τον ακολούθησαν, ενώ στην έδρα, εκτός από την οικογένειά του και τον Χρήστο Ρότσα, κυριάρχησαν οι νέοι.

Γιώργος Λιλλήκας: Σεμνά και με τους πολίτες

Απουσία ηχηρών ονομάτων υπεβλήθη η υποψηφιότητα του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.

Με τον 23χρονο Μάριο Παύλου ως προτείνων και κυρίως πολίτες στη λίστα των υποστηρικτών, ο Γιώργος Λιλλήκας εκμεταλλεύτηκε την απουσία προσωπικοτήτων και εξήγησε ότι απευθύνεται και στηρίζεται από τους πολίτες.

Νίκος Αναστασιάδης: Με υπουργούς και… «απορριπτικούς»

Πράγματι, αίσθηση προκάλεσαν ονόματα της λίστας του Αναστασιάδη. Με προτείνουσα τη Στέλλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος «χρησιμοποίησε» τη δημοφιλή βουλευτή του ΔΗΣΥ, αλλά και επιχείρησε να «προσβάλει» τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο υποστηριζόμενος από ηχηρά ονόματα που στο παρελθόν εναντιώθηκαν στη ΔΔΟ, όπως τον καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.

Επίσης, με τον Γιάννη Σπανό, Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ, κερδίζει εκείνη τη μάζα της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», ενώ με πρόσωπα της σόου μπιζ και του αθλητισμού, όπως την Κωνσταντίνα Ευριπίδου και τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, εμπλουτίζει τη λίστα του.

Πάντως, στο βήμα βρέθηκαν και υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, όπως ο Μάριος Δημητριάδης, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κώστας Καδής.

Ποιος κέρδισε αυτή τη μάχη;

Είναι κοινός τόπος ότι η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων δεν είναι τόσο ουσιώδης στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά πρόκειται για μάχη εντυπώσεων.

Τα κοστούμια που φόρεσαν, οι φωτογραφίες, ο τρόπος που ανέβηκαν στη σκηνή, τα παιδιά, τα εγγόνια ρίχνονται στην προεκλογική μάχη για να χειροκροτήσει ή όχι η κυπριακή κοινωνία.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο Πρόεδρος έριξε στη μάχη ό,τι είχε και δεν είχε, κατανοώντας πως πρέπει να πλήξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το ΔΗΚΟ και όλες τις «δυνάμεις της αλλαγής».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπάθησε να δώσει πανηγυρικό χρώμα στην υποβολή του, ενώ ο Σταύρος Μαλάς θύμισε στους ψηφοφόρους πέραν του ΑΚΕΛ παλιές καλές στιγμές της συνεννόησης.

Κατά μια άποψη, η μάχη των εντυπώσεων δεν έβγαλε νικητή. Τα σχόλια που απαιτούν προεκλογική ουσίας παρά εντυπώσεων ποικίλουν, την ώρα που παραμένει στην ατμόσφαιρα το ερώτημα αν μπορούν οι πολυσυλλεκτικές υποψηφιότητες –και των τριών βασικών διεκδικητών– να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο.

Εν τέλει, οι πόζες και τα κοστούμια δεν κυβερνούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top