ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Μετεκλογικές παρεμβάσεις για συμφωνία μέσω πλαισίου Γκουτέρες

ΟΗΕ: Μετεκλογικές παρεμβάσεις για συμφωνία μέσω πλαισίου Γκουτέρες

Σκηνικό Κραν Μοντανά και Γενεύης φαίνεται να στήνουν ξανά οι μεσολαβητές αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου («Ο Φιλελεύθερος») η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος που θα οδηγήσει σε νέες διασκέψεις.

Όπως είναι γνωστό, όμως, το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία παραγκωνίζει προς στιγμήν το Κυπριακό, που θα επηρεαστεί και από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά και από το αποτέλεσμα των παράνομων «βουλευτικών» εκλογών που προηγούνται στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται, ο ΟΗΕ θα επιμείνει στο πλαίσιο Γκουτέρες σαν βάση για διαπραγμάτευση. Αυτό εξηγεί το γεγονός πως οι εργασίες επικεντρώνονται σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στην Ελβετία.

Το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο φαίνεται να συνάδει με τις έγγραφες προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, μπορεί να γίνει δεκτό και από την τουρκική πλευρά κάτι που θα οδηγήσει είτε σε επίτευξη λύσης είτε σε ενδιάμεση συμφωνία.

Ακόμα, είναι προφανές πως παίζει σημαντικό ρόλο το αποτέλεσμα των προεδρικών. Από άλλη αφετηρία θα ξεκινήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν επανεκλεγεί και από άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ εκείνη του Σταύρου Μαλά μοιάζει με του νυν προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η Τουρκία, ενώ περιθωριοποιεί προς το παρόν το Κυπριακό, συγκεντρώνεται στα ενεργειακά, άρα δεν μπορεί να απέχει από την όλη συζήτηση. Την ίδια ώρα προχωρά σε σχέδιο Β’, το οποίο είναι η πλήρης ισλαμοποίηση των κατεχομένων και η, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, ενσωμάτωσή τους.

Παρεμπιπτόντως, μέσα στη μέση όλων αυτών είναι και οι «βουλευτικές» των κατεχομένων. Χωρίς επί της ουσίας διαφορές στη σχέση με την Άγκυρα, όλα τα κόμματα δεν δείχνουν να ξεφεύγουν από τις σαφείς οδηγίες του τουρκικού κράτους και αναφορικά με τους εποίκους και αναφορικά με τις συνομιλίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

Quo Vadimus?

Ως εκ τούτου, το 2018 δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, ενώ το πλαίσιο Γκουτέρες δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, όπως και ούτε οι έγγραφες προτάσεις του εν δυνάμει απερχόμενου Προέδρου Αναστασιάδη.

Τα σκηνικά που θέλει να στήσει ο ΟΗΕ, μια επανάληψη των διασκέψεων του Κραν Μοντανά και της Γενεύσης περισσότερο θολώνουν παρά αποκρυσταλλώνουν το σκηνικό της επίλυσης του Κυπριακού.

Και προφανώς με μια Τουρκία του Ερντογάν, το νέο έτος δεν έρχεται με δώρα, αλλά με απειλές. Είτε στα θαλάσσια είτε στα επίγεια κομμάτια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top