ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η δυσκολότερη νύχτα της θητείας μου»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η δυσκολότερη νύχτα της θητείας μου»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για όλα, για τι επετεύχθη και τι όχι κατά τη διακυβέρνησή του, για το ΓεΣΥ, για το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για το όριο των θητειών, για την οικονομία, για τον Αρχιεπίσκοπο και φυσικά για το Κυπριακό.

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παρεχωρήθη στους συναδέλφους Γιώργο Κακούρη, Σωτήρη Παρούτη και Γιώργο Τζίβα, ξεκινά με έναν απολογισμό της προηγούμενης πενταετίας. Ο ΠτΔ μίλησε για ένα κράτος που «ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όμως σήμερα μιλάμε για μια χώρα και έναν χρηματοπιστωτικό τομέα με αξιοπιστία και κύρος και μια εξωτερική πολιτική η οποία αποδίδει καρπούς, όπως η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών», αξιώνοντας την ανανέωση της εντολής από το εκλογικό σώμα.

Παράλληλα, έριξε το γάντι στη Βουλή για τυχούσες αποτυχίες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι σχετικά νομοσχέδια έχουν απορριφθεί από το νομοθετικό σώμα.

Υποστήριξε, επίσης, πως το κυβερνητικό έργο ήταν επιτυχές και ως εκ τούτου δεν προέβη σε κάποιον ανασχηματισμό, ενώ επιβεβαίωσε ότι κάποιοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους σε περίπτωση επανεκλογής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε το ΓεΣΥ το δεύτερο μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τη θέσπιση των κοινωνικών ασφαλίσεων, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για έλλειψη αποφασιστικότητας.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε, εμμέσως πλην σαφώς, τη «συνεργασία» του ΔΗΚΟ στα θέματα της οικονομίας και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό.

Δεσμευόμενος για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους, μίλησε και για νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, ρίχνοντας πάλι το γάντι στο νομοθετικό σώμα.

Σχολιάζοντας το όριο των θητειών κάποιων θεσμικών αξιωματούχων, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή που περιορίζει τις θητείες ακόμα και εκείνων που εκλέγονται σε δύο. «Καλλιεργείται», όπως είπε, «αυθαιρεσία όταν κάποιος ξέρει ότι θα παραμείνει στη θέση που έχει διορισθεί μέχρι να αφυπηρετήσει».

Μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου. Ερωτηθείς αν πρέπει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας πρέπει να περιοριστεί στα θρησκευτικά-εκκλησιαστικά θέματα, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι «έχει το δικαίωμα να εκφράζεται και δεν μπορεί να τον φιμώσει οποιοσδήποτε», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «είναι η πολιτική ηγεσία που αποφασίζει και όχι η Εκκλησία».

Ερωτηθείς για το αν η δυσκολότερη νύχτα στην Προεδρία του ήταν το Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013 που οδήγησε σε κούρεμα καταθέσεων ή το ναυάγιο των συνομιλιών στις 6 Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν και οι δύο τραγικές και δύσκολες νύχτες».

Ανέφερε δε πως «η 6η Ιουλίου του τρέχοντος έτους αφορούσε το εθνικό θέμα» και πως «η τραγικότητα του όλου εγχειρήματος έγκειται στο ότι είχαμε φτάσει όσο ποτέ άλλοτε πιο κοντά σε λύση».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top