ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος χαρακωμάτων για τη δήλωση του Προέδρου – «Έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ»

Πόλεμος χαρακωμάτων για τη δήλωση του Προέδρου – «Έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ»

Ανακοινώσεις ακολούθησαν τα τιτιβίσματα των εκπροσώπων των επιτελείων και των κομμάτων για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος διακυβέρνησής του, αναφέρθηκε σε «όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομου οντότητας», καλώντας όσους επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα να περιοριστούν σε αυτά.

Διάφορες δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησαν ανακοινώσεις των εκπροσώπων Τύπων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, όπως επίσης και του Τουμάζου Τσιελεπή εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Άθως Αντωνιάδης: Ο Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την επικίνδυνη πολιτική του επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη χθεσινή δήλωση του, περί αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της παράνομης οντότητας του ψευδοκράτους.

Με την χθεσινή πρωτοφανή και επικίνδυνη για Πρόεδρο Δημοκρατίας δήλωση του, ο κ. Αναστασιάδης:

• Κάλεσε την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο στο κομμάτι της ΑΟΖ, που δεν ελέγχεται από την Δημοκρατία, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής.
• Έστειλε το μήνυμα ότι συζητά την εξωφρενική τουρκική αξίωση για δύο ΑΟΖ.

Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης:

• Εκχωρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κατεχόμενες θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν τη λύση του κυπριακού.
• Δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη λύση του κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να αποκρύψει πλέον τις προθέσεις του.

Αποκαλύπτονται αυτά που έχει συζητήσει στις διαπραγματεύσεις και το αποκρύπτει, όπως συνηθίζει, από το λαό.

Οδηγεί την Κύπρο σε κατάσταση, που η πατρίδα μας θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο.

Παρά τις προεκλογικές μεταμφιέσεις του κ. Αναστασιάδη, είναι ξεκάθαρη πλέον η πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση επανεκλογής του.

Ο τόπος χρειάζεται Νέα Στρατηγική και Νέο Πρόεδρο.

Πρόδρομος Προδρόμου: Όχι μόνο κατοχυρώνει διεθνώς τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ., αλλά η πολιτική Αναστασιάδη προχωρά και στην έμπρακτη ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Στην πράξη τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Η.Π.Α. και πολλών άλλων σημαντικών δυνάμεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. Αυτό μαρτυρούν εν καιρώ τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., του πρόεδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν, του Φόρεϊν Όφφις κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου.

Περισσότερο όμως αυτό καταγράφεται στην απρόσκοπτη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών και των εργασιών των εταίρων μας-ενεργειακών κολοσσών μέσα στην Α.Ο.Ζ. για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του. Όμως η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορεί να κάνουν λόγο για Α.Ο.Ζ. ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τουμάζος Τσιελεπής: Απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη η δήλωση

Η χθεσινή δήλωση του απερχόμενου Προέδρου αναφορικά με την ΑΟΖ είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αν οι Τούρκοι «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην προαναφερθείσα δήλωση υπάρχουν δύο τεράστια ατοπήματα:

Πρώτο, δεν είναι δυνατό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται ότι μπορούν να προστατεύονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα. Τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά τους δικαιώματα μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο σε ένα ενωμένο κράτος υπό ομοσπονδιακή σκεπή.

Δεύτερο, δεν μπορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος να δέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη και εκτείνεται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο, ελεύθερο και κατεχόμενο. Το μόνο σχετικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που διασφαλίζεται με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αποχώρηση του Προέδρου από το Κρανς Μοντανά την ώρα που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απαιτούσαν από την Τουρκία να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με διχοτομικούς προσανατολισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιες τοποθετήσεις δίνουν άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη τη θαλάσσια επικράτειά της.

Και στη μέση τα ενεργειακά

Πάντως, οι γεωτρήσεις συνεχίζονται. Και προφανώς, η ενεργειακή πολιτική χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ούτε επιπόλαιες δηλώσεις ούτε μικροκομματικούς καυγάδες.

Αλλιώς, το Μπαρμπαρός θα βρεθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top