ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: «Στόχος να ανακτήσουμε όλα τα όποια οφειλόμενα» - Αναφορές στην περίπτωση Βασιλείου

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: «Στόχος να ανακτήσουμε όλα τα όποια οφειλόμενα» - Αναφορές στην περίπτωση Βασιλείου

Το Υπουργείο Εξωτερικών απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας και στην Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ζητώντας όλα τα στοιχεία που αφορούν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι σε αυτήν την πενταετία δεν αφέθηκε τίποτε να εκκρεμεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν σημείωσε ότι σήμερα το ποσό των εκκρεμοτήτων είναι περίπου 300 χιλιάδες ευρώ, από ένα αρχικό ποσό της τάξης των 700 χιλιάδων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της οφειλής του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι το Υπουργείο σέβεται τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή και ότι όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας.

Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα που αφορά τον κ. Βασιλείου θα πρέπει να τύχει χειρισμού με όσο το δυνατό περισσότερο σεβασμό σε ένα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στα θέματα υγείας το κράτος έχει, εκ του νόμου, υποχρέωση απέναντί του.

Όσον αφορά τη γενική εικόνα σχετικά με εκκρεμότητες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε σε κονδύλι 700 χιλιάδων ευρώ που αφορούσε εκκρεμότητες, το οποίο ωστόσο έχει μειωθεί στις 300 χιλιάδες.

Ανέφερε ότι οι λογιστές στο ΥΠΕΞ από το 2013 και μετά μεριμνούν ώστε να μην αφήνουν καμία εκκρεμότητα και εκεί και όπου υποδείξει ο Γενικός Ελεγκτής γίνονται προσπάθειες για ανάκτηση ποσών, όπως για παράδειγμα σε επίτιμα προξενεία όπου εκκρεμούν ακόμα τα σωστά λογιστικά βιβλία.

Ξεκίνησαν προσπάθειες, αρχής γενομένης από εκεί που τα στοιχεία ήταν εύκολα να εντοπιστούν ή εκεί που υπήρχαν στοιχεία και το ποσό των εκκρεμοτήτων έχει πέσει κάτω περίπου στις 300 χιλιάδες, είπε.

Η προσπάθεια, εξήγησε, θα συνεχίζετο με τακτικότερο ρυθμό γιατί είχε ανατεθεί σε μια λογιστική λειτουργό η αποκλειστικότητα αυτού του στόχου. Δυστυχώς η λειτουργός μετατέθηκε αλλού και δεν αντικαταστάθηκε και κάποια περίοδο υπήρξε επιβράδυνση στην προσπάθεια, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «Αυτό αφορά τη γενική εικόνα.»

«Τώρα εμείς γράψαμε στο Υπουργείο Υγείας και την Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο και προσπαθούμε να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία κατά τρόπο ώστε όλες οι εκκρεμότητες να κλείσουν σύμφωνα με το τι προνοούν οι νόμοι της Δημοκρατίας και οι δημοσιονομικοί κανονισμοί,» είπε αναφορικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά τον κ. Βασιλείου.

Όταν τελειώσουμε αυτή την προσπάθεια, διότι πρέπει να βρεθούν όλα τα στοιχεία, θα ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα της τελικής μας προσπάθειας, πρόσθεσε.

Στόχος είναι, εφόσον προέκυψε το θέμα και εφόσον σεβόμαστε τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, να ανακτήσουμε τα όποια οφειλόμενα, είπε.

«Πιστεύω είναι σωστό να το κάνουμε με όσο το δυνατό περισσότερο σεβασμό σε ένα πρόσωπο που ήταν πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου στα θέματα υγείας έχει και εκ του νόμου υποχρέωση το κράτος απέναντί του. Μάλιστα έχει και ένα σημείο στο οποίο εγώ δεν μπορώ να τον αδικήσω, όταν λέει γιατί δεν απευθύνθηκαν κοντά του τόσα χρόνια να του ζητήσουν τα λεφτά,» είπε ο κ. Κασουλίδης σε σχέση με την περίπτωση του κ. Βασιλείου.

Εγώ, ανέφερε, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Σε ερώτηση για χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η έρευνα για τα στοιχεία που ζητούνται θα πρέπει να ολοκληρωθεί, είπε «όσο το δυνατό πιο σύντομα, και για όλες τις περιπτώσεις, μέχρι να καλύψουμε όλο το κονδύλι των 300,000 ευρώ που εκκρεμούν με τα χρόνια.»

«Εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω ότι σε αυτήν την πενταετία δεν αφέθηκε τίποτε να εκκρεμεί,» είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής με τον κ. Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top