ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Ούτε η τουρκική πλευρά δεν έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο» - Μαίνεται ο πόλεμος για τη δήλωση του Προέδρου

ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Ούτε η τουρκική πλευρά δεν έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο» - Μαίνεται ο πόλεμος για τη δήλωση του Προέδρου

Σε καθαρά προεκλογικούς λόγους απέδωσε την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την ΑΟΖ της «παρανόμου οντότητας» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Όπως είπε, εν συνεχεία όσων σημείωναν εκπρόσωποι του Προέδρου την Πέμπτη (4/1), στόχος της κριτικής είναι η υποτίμηση της ιστορικής επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει Κύπριος πολίτης, πολιτικός ή Πρόεδρος» που να θεωρεί ότι υπάρχει ΑΟΖ των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι που αδειοδότησε τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αμφισβητείται από την Τουρκία.

Δεν έπεισε κανέναν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πάντως, η συνοδευόμενη από πυρά «εξήγηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί της Πέμπτης (4/1) δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν από την αντιπολίτευση.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Μαλάς κατηγόρησε τον ΠτΔ ότι «επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και ότι τη «θεωρία των Τούρκων» έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι «διχοτομώντας την ΑΟΖ».

Επιπλέον, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος «προσκάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις παραβιάσεις», καλώντας τον «να αναλογιστεί το μέγεθος του λάθους, στο οποίο έχει υποπέσει και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την επικίνδυνη δήλωση, η οποία πλήττει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, το Επιτελείο Λιλλήκα κάλεσε τον Πρόεδρο «να καλέσει Εθνικό Συμβούλιο ώστε από κοινού να εξετάσουμε προληπτικά μέτρα αντίδρασης, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που πρέπει άμεσα να αναληφθούν για να αναχαιτιστεί η νέα τουρκική προκλητικότητα κατά της κυπριακής ΑΟΖ και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν».

Από την άλλη πλευρά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται μια ρητορική υπόθεση και ένας σχολιασμός επί απαράδεκτων τουρκικών θέσεων, ότι δήθεν είναι θέσεις της δικής μας πλευρά».

Έχασε τον Γιαλλουρίδη;

Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους εφόσον δεν μπορεί να αποσύρει την υπογραφή του, o Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης απέσυρε με ανακοίνωσή του την υποστήριξη στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Ο κ. Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε σε «αλλαγή πλεύσης» του Αναστασιάδη την οποία επικρότησε, όμως «η πρόσφατη δήλωσή του για εκχώρηση στο ψευδοκράτος κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» τον ανάγκασε να αποσύρει την υποστήριξή του.

Παρόλα αυτά, το ερώτημα που εγείρεται είναι το αν μπορεί ο κ. Γιαλλουρίδης να αποσύρει και την υπογραφή του μια βδομάδα μετά τις υποβολές των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές.

Παρεμπιπτόντως, στο περιθώριο της παραπάνω δήλωσής του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ίδιος ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης προσέγγισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να είναι στους 100 υποστηρικτές του και όχι το αντίθετο.

Ποιός πείθει ποιόν;

Όπως και να ’χει, η κόντρα για την ΑΟΖ δεν λέει να κοπάσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατηγόρησε τους πάντες για διαστρέβλωση (ενώ οι δηλώσεις του κατεγράφησαν όπως ακριβώς τις έκανε) δεν φαίνεται να πείθει με την «εμπόλεμη» εξήγησή του, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορείται για «προεκλογικές σκοπιμότητες».

Στη μέση αυτών η ενεργειακή πολιτική και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αμφισβητείται καθημερινά από την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς.

Επί τούτου, οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Αντικειμενικά, όμως, η σπίθα πυροδοτήθηκε τη στιγμή που μιλούσε στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top