ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα – Το κλειδί στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Η επόμενη μέρα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα – Το κλειδί στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Με αδιαμφισβήτητη τη νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας τα τελικά αποτελέσματα των «βουλευτικών» εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Όπως έχει προαναφερθεί οι παράνομες «βουλευτικές» εκλογές αποτελούν «κρας τεστ» για τις «Προεδρικές» που είναι προγραμματισμένες για το 2020.

Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, τα πράγματα οδηγούνται σε μια λεγόμενη κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, με το κόμμα του ψευδοπρωθυπουργού να λαμβάνει την εντολή σχηματισμού της, τη δεξιά να διατηρεί τα ποσοστά της και την αριστερά να διαλύεται.

Από εκεί και έπειτα, αν και το Κυπριακό δεν ήταν καν δευτερεύον ζήτημα για τις «εκλογές», έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα σχηματιστεί η «κυβέρνηση», ειδικά από τα κόμματα που διατηρούν μια σκληρή στάση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, κανένα από τα κόμματα που μπαίνουν στη «βουλή» δεν φαίνεται ικανό να τα βάλει με την Άγκυρα και να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού. Ειδικότερα, το UBP του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είναι ένα από τα κομμάτια των Τουρκοκυπρίων που καλοβλέπουν το σχέδιο Β’ για την «επίλυση» του εθνικού μας ζητήματος, την αναβάθμιση δηλαδή του ψευδοκράτους εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

Όλα δε θα τα ξεδιαλύνει ο καιρός. Αφενός τα τελικά αποτελέσματα και αφετέρου οι Προεδρικές Εκλογές της 28ης Ιανουαρίου. Θα καταδειχτεί ένθεν και ένθεν των οδοφραγμάτων –κυρίως όμως στα κατεχόμενα– η όποια θέληση για λύση.

Αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, που προς το παρόν λαμβάνει 35-36%, και η νίκη του στις «εκλογές» δεν βοηθά στις όποιες προσπάθειες, με όποιον και αν σχηματιστεί η λεγόμενη κυβέρνηση.

Νέες 'εκλογές' τον Ιούνη βλέπουν στα κατεχόμενα

Μια «κυβέρνηση» με 25-27 «βουλευτές» δεν είναι σταθερή δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα ότι προβλέπει «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Αρικλί ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο βράδυ υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κόμματός του την οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν και εκεί που περίμεναν ένα ποσοστό 12-13%, έμειναν τώρα με το μισό.

Στην πολιτική, πρόσθεσε, η απόφαση του «λαού» είναι σημαντική και πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός προς αυτή. Για νέα κόμμα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, συνέχισε, πέτυχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, εκλέγουν αντιπρόσωπό τους στη «βουλή» και από πόρτα σε πόρτα θα εξηγήσουν την γραμμή του κόμματος.

Το συντομότερο ανέφερε θα πάνε σε συνέδριο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» και να πάρουν αποφάσεις για μια πιθανή συνεργασία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top