ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε. Λοϊζίδου :’Τα επιτελεία να μην ενοχλούν το κοινό’ – Μέχρι 1.200 ευρώ για ένα παράπονο - VIDEO

Ε. Λοϊζίδου :’Τα επιτελεία να μην ενοχλούν το κοινό’ – Μέχρι 1.200 ευρώ για ένα παράπονο - VIDEO

Σκοπός των προστίμων που έχει επιβάλει σε επιτελεία υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι η ποινή αυτή καθαυτή, αλλά να σταματήσουν τα επιτελεία να ενοχλούν τον κόσμο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Χωρίς να θέλουμε να πνίξουμε την προσπάθεια του κάθε εκλογικού επιτελείου, την ίδια ώρα θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί, σημειώνει.

Στο πλαίσιο συνέντευξης της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Λοϊζίδου αναφέρεται σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως υπόθεση υποκλοπής μαζικών προσωπικών δεδομένων, το θέμα με την πώληση εισιτηρίων από την ιστοσελίδα της ΚΟΠ και την πώληση πακέτων δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση για υπόθεση υποκλοπής μαζικών προσωπικών δεδομένων την οποία διερευνά, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι «αυτή η υπόθεση χρονολογείται, προσθέτοντας ότι για να είμαι ακριβής, το πρώτο παράπονο είχε τεθεί υπό την θητεία του τέως Επιτρόπου, τόσο παλιά».

Η υπόθεση αυτή, εξηγεί, «αφορά σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνουν διάφοροι συμπολίτες μας για πώληση λιστών και προσωπικών δεδομένων και δεδομένων νομικών προσώπων».

Αυτή η υπόθεση, σημειώνει, «βγαίνει από τα όρια της Κύπρου, αφορά και σε άλλες χώρες»

Ενημερώνει την ίδια ώρα ότι «έχουμε επικοινωνήσει με το ηλεκτρονικό έγκλημα, διότι άπτεται και των αρμοδιοτήτων του ηλεκτρονικού εγκλήματος, της Αστυνομίας δηλαδή». Έχουμε, προσθέτει, «καταγγείλει αυτή την υπόθεση στην Ελληνική Αρχή Δεδομένων, διότι έχει και εκεί άκρες η υπόθεση και αντίστοιχα στο ηλεκτρονικό έγκλημα της Ελλάδας».

Η υπόθεση, αναφέρει, «διερευνάται. Δεν έχουμε βρει άκρη μέχρι στιγμής. Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ σοβαρό».

Η δικαιοσύνη χειρίζεται την υπόθεση ΟΠΑΠ

Σε ερώτηση για την καταγγελία της εταιρείας ΟΠΑΠ στο γραφείο της, μεταξύ άλλων, η οποία ανακοινώθηκε χθες η κ. Λοϊζίδου λέει ότι πρόκειται επίσης για «υπόθεση, η οποία έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό».

Εγώ, διευκρινίζει, «εξετάζω θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Έχω ενώπιον μου παράπονο το οποίο άπτεται παραβίασης δεδομένων φυσικού προσώπου και όχι εταιρείας, για το οποίο δεν έχω αρμοδιότητα».

Την στιγμή που εκκρεμεί όμως διάταγμα έρευνας, αναφέρει, «και σεβόμενη η κάθε αρχή την εξουσία της άλλης, δεν προχωρώ σε περαιτέρω διερεύνηση διότι και σε αυτή την υπόθεση η δικαιοσύνη χειρίζεται το θέμα».

«Επομένως, εγώ έχω αναστείλει οποιαδήποτε διαδικασία και αναμένω τις αποφάσεις του δικαστηρίου», προσθέτει.

Ο νέος κανονισμός θα θωρακίσει τα προσωπικά δεδομένα

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απαντά και σε ερωτήσεις για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018.

«Είναι ένα καινούριο νομικό πλαίσιο. Αλλάζει άρδην, αν θέλετε, τη νομική βάση και το νομικό πεδίο των προσωπικών δεδομένων όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα», αναφέρει. Αυτός ο κανονισμός, προσθέτει, «θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». Δεν θα έχουμε τα προβλήματα, δηλαδή, εξηγεί, «των εναρμονιστικών νομοθεσιών που είχαμε μέχρι στιγμής που κάθε κράτος μέλος υιοθετούσε την οδηγία με το δικό του τρόπο».

Ενημερώνει επίσης ότι «ο κανονισμός, ο οποίος ισχύει και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή 25 Μαΐου 2018 έρχεται να δώσει μια ομοιόμορφη λύση σε πολλά θέματα προσωπικών δεδομένων».

«Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι ενισχύει υφιστάμενα δικαιώματα πολιτών και δημιουργεί και κάποια καινούρια», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ Λοϊζίδου, «σκοπός, ουσιαστικά, απώτερος, είναι να θωρακίσει τα προσωπικά δεδομένα μέσα από την εποχή της τεχνολογίας, της προόδου και της χρήσης όλων αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών που όλοι εμείς χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Σε ερώτηση αν ως Αρχή της παρέχει και περισσότερες εξουσίες απαντάει ότι «έχει διευρυμένες, ναι εξουσίες». Μόνο να πούμε, σημειώνει, «ότι στο οπλοστάσιο πλέον του εκάστοτε Επιτρόπου θα υπάρχουν πρόστιμα της τάξης των €20 εκατ.» και διερωτάται πού είναι τα €30.000 χρηματική ποινή, πού είναι τα μέχρι €20 εκατ. και μέχρι €10 εκατ. σε κάποιες περιπτώσεις; Προσθέτει ότι «αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει και μια διεύρυνση εκτός από τα πρόστιμα, υιοθετώντας ο κανονισμός καινούρια δικαιώματα, αυξάνονται την ίδια ώρα και οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του γραφείου».

Σκοπός είναι να σταματήσουν τα επιτελεία να ενοχλούν τον κόσμο

Σε ερώτηση για τα παράπονα που λαμβάνει το γραφείο της σε ό,τι αφορά την προεκλογική εκστρατεία και τα μηνύματα από επιτελεία, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον πυρετό της προεκλογικής περιόδου και χωρίς να θέλουμε να πνίξουμε την προσπάθεια του κάθε εκλογικού επιτελείου, την ίδια ώρα θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί».

 «Θα πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τα προσωπικά τους δεδομένα, που δεν είναι άλλα σε αυτή την περίπτωση από την παράνομη χρήση του τηλεφώνου τους και του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου», λέει. Ειδικά, προσθέτει, «είμαστε πολύ πιο αυστηροί όταν εκφράζεται η θέληση του πολίτη να μην ενοχλείται και επαναλαμβάνεται η ενόχληση».

Εκεί, αναφέρει, «είμαστε πιο αυστηροί».

Διευκρινίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που τίθενται χρηματικές ποινές γι αυτά τα αδικήματα, θέλοντας ακριβώς να δώσουμε το μήνυμα ότι θα πρέπει την ίδια ώρα που κάνουμε τη δουλειά μας να σεβόμαστε και τα δικαιώματα του άλλου».

Σε ερώτηση ποιο ήταν το πιο ψηλό χρηματικό πρόστιμο που επέβαλε, απαντάει «μέχρι 1.200 ευρώ για ένα παράπονο», προσθέτοντας ότι «κάθε παράπονο διερευνάται ξεχωριστά».

Σε ερώτηση για τον αριθμό των παραπόνων, λέει ότι «έχουμε λάβει περί τα 20 παράπονα και έχουμε εκδώσει 8 αποφάσεις με χρηματικές ποινές». Ερωτηθείσα αν υπάρχουν ακόμη παράπονα υπό διερεύνηση ανέφερε ότι «τρέχουν ακόμη τόσα και θέλω να πιστεύω ότι θα κρατήσουμε τον αριθμό χαμηλό».

«Επεμβαίνουμε και πυροσβεστικά», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Δεν είναι αυτοσκοπός να διερευνηθεί παράπονο μέχρι τέλους και να επιβληθεί και τέτοια ποινή», λέει, προσθέτοντας ότι «σκοπός είναι να σταματήσουν τα επιτελεία να ενοχλούν τον κόσμο».

Αυτό, ενημερώνει, «το κάνουμε και με ενδιάμεσες διαδικασίες». Όταν πολίτης δεν θέλει να καταχωρίσει παράπονο, το οποίο θα διερευνηθεί, αναφέρει, «επικοινωνούμε εμείς με τα επιτελεία και διαγράφουν τον αριθμό του, χωρίς να προχωρήσουμε με την πλήρη διερεύνηση», προσθέτοντας ότι «είναι και πιο άμεσο». Αλλά, διευκρινίζει, «ο πολίτης έχει δικαίωμα να καταχωρήσει κανονικό παράπονο, το οποίο θα τύχει πλήρους διερεύνησης».

Σαφές ότι η εφαρμογή του νόμου για το μητρώο φιλάθλων δεν θα είναι σε βάθος χρόνου

Σε ερώτηση για το ζήτημα με την πώληση εισιτηρίων από την ιστοσελίδα της ΚΟΠ και αν της έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ως προς το πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία η κ. Λοϊζίδου διευκρινίζει ότι «αυτό είναι καθαρά θέμα του ΚΟΑ». Υπενθυμίζει ότι «η πρόνοια της νομοθεσίας προβλέπει ότι ο ΚΟΑ είναι ο αρμόδιος να θέσει σε εφαρμογή τη συγκεκριμένη νομοθεσία ή να την παραπέμψει για χειρισμό στην ΚΟΠ, μόνο όμως μετά από απόφασή του».

 Επομένως, προσθέτει, «ναι, έχω  ζητήσει επιτακτικά από τον ΚΟΑ να μου θέσει αυτό τον χρονικό ορίζοντα. Δεν ήταν σε θέση στην προχθεσινή συνάντηση. Όμως έχει γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται να είναι σε βάθος χρόνου».

Τώρα, σημειώνει, «έχει νομιμοποιηθεί αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο είχε ληφθεί πολύ γρήγορα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πρωταθλήματος, αλλά αυτό θα έπρεπε να ήταν κάτω από κάποιες νομικές προϋποθέσεις. Αυτό έχει γίνει».

 Σε ερώτηση πότε θα ξαναδεί το θέμα απαντάει ότι «έχουμε συνεχή επαφή και με τα σωματεία. Μόλις αυτή την εβδομάδα είχα δύο διευκρινιστικές (απαντήσεις) από τα σωματεία». 

Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «όσον αφορά το δικό μου γραφείο και τη δική μου αρμοδιότητα θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια προς την πλήρη νομιμοποίηση αυτού του θέματος».

Οι ίδιες προϋποθέσεις για προσωπικά δεδομένα ισχύουν για αγοραστές δανείων

Σε ερώτηση για πρόσφατη ανακοίνωσή της σχετικά με την πώληση δανείων από τραπεζικά ιδρύματα η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «με την ανακοίνωση αυτή ήθελα, αν θέλετε, να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα εύλογα, πολιτών που κατέκλυζαν αυτές τις ημέρες το γραφείο μου αν αυτή η διαδικασία της πώλησης δανείων είναι νόμιμη».

 «Ήθελα να τους καθησυχάσω δίνοντας τους ακριβώς τη νομική βάση και τη νομοθεσία κάτω από την οποία γίνεται αυτή η πώληση», λέει.

 Και ήθελα, προσθέτει, «να τους πω ότι οι προϋποθέσεις του τρίτου, δηλαδή (αυτού) που αγοράζει είτε το δάνειο είτε πακέτο δανείων, είναι ακριβώς οι ίδιες, που πρέπει να τηρεί και το τραπεζικό ίδρυμα όσον αφορά το δικό μου θέμα της προστασίας δεδομένων».

 Σημειώνει ότι διαχώρισε επίσης πως «άλλο η πώληση δανείων, άλλο η διαχείριση δανείων που διέπεται από άλλες προϋποθέσεις». Και εκεί, αναφέρει, «στην καινούρια νομική οντότητα συμμετέχει και το τραπεζικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι «το δικό μου γραφείο αντιμετωπίζει αυτά τα δύο διαφορετικά».

 Εξηγεί ότι «στην πρώτη περίπτωση η νομική οντότητα, η οποία αγοράζει, είναι ξεχωριστός υπεύθυνος επεξεργασίας». Στη δεύτερη περίπτωση, του διαχειριστή, προσθέτει, «είναι εκτελών την επεξεργασία και διέπεται κάτω από κάποιες άλλες προϋποθέσεις».

 Σε ερώτηση αν είχε επαφή με τις τράπεζες για τα θέματα που άπτονται της δικής της αρμοδιότητας απαντάει καταφατικά. «Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν προχωρήσει κυρίως στη διαχείριση δανείων, φυσικά, είχαν πάρει κατευθυντήριες (γραμμές) πριν να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την πρακτική».

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top