ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια στην Πτέρυγα 10Α των Κ. Φυλακών – Θα εφαρμοστεί το κλειστό πρόγραμμα Απεξάρτησης 'ΔΑΝΑΗ'

Εγκαίνια στην Πτέρυγα 10Α των Κ. Φυλακών – Θα εφαρμοστεί το κλειστό πρόγραμμα Απεξάρτησης 'ΔΑΝΑΗ'

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 12/01 η τελετή στην τελετή εγκαινίων της Πτέρυγας 10Α των Κεντρικών Φυλακών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου

ο οποίος ανέφερε πως «Η υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολύ σημαντική, αφού οι εγκαταστάσεις της Πτέρυγας 10Α θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης «ΔΑΝΑΗ», δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία ζωής στον κρατούμενο – χρήστη ναρκωτικών».

Όπως ανέφερε «ο στόχος μας για πλήρη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προχωρά με σταθερά βήματα, καθώς με τη λειτουργία της Πτέρυγας αυτής, όπως και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που λειτουργήσαμε στην Πτέρυγα 10 από το 2014, διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατούμενων για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στη λήψη ίδιων παρεχόμενων υπηρεσιών, σε επίπεδο και ποιότητα, με αυτές που παρέχονται στους πολίτες εκτός φυλακής.

Κάνοντας έναν απολογισμό των αναπτυξιακών έργων που έχουν υλοποιηθεί, για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των Φυλακών, διαπιστώνει κανείς ότι την τελευταία πενταετία, υλοποιήθηκαν 14 έργα, παρά την οικονομική δυσχέρεια του τόπου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης των Φυλακών να κάνουμε πράξη τον στόχο μας, που ήταν και παραμένει, η συνεχής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Πρέπει να πω ότι οι εργασίες για την υλοποίηση αυτού του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε σε 640,000 ευρώ, ξεκίνησαν το 2016 και περιλαμβάνει ειδικούς χώρους για τις εργασίες της ομάδας ψυχικής υγείας με τους κρατούμενους, ανακαινισμένο επισκεπτήριο, διαρρύθμιση της αυλής και γήπεδο καλαθόσφαιρας. Στόχος της κυβερνητικής μας πολιτικής είναι, πέραν των προγραμμάτων σωφρονισμού, να παρέχεται μια ολοκληρωμένη δυνατότητα στον χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στον εγκλεισμό για άλλο αδίκημα, όπως είναι η διάπραξη κλοπής περιουσίας με σκοπό την εξασφάλιση της δόσης του, να κάνει χρήση του προγράμματος για απεξάρτηση, μετέχοντας στο πρόγραμμα εντός του χώρου των Φυλακών.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, τα οποία περιλαμβάνουν τρεις καινούριες πτέρυγες, υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας. Το Υπουργείο, η Διεύθυνση των Φυλακών και τα Δημόσια Έργα κατέβαλαν έντονες προσπάθειες ώστε, να αναβαθμιστεί η περίφραξη των Φυλακών και να ανακαινιστούν τα κτίρια, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα Χρυστάλλα Μαλλούπα και τον κ. Χρίστο Κουνιαΐδη – συντονιστή των έργων – καθώς και όλους τους συνεργάτες τους, οι οποίοι υπέδειξαν έντονο ενδιαφέρον και ζήλο στην εκτέλεση τόσων πολλών και σημαντικών έργων που όχι μόνο αναβαθμίζουν τις υποδομές του σωφρονιστικού ιδρύματος, αλλά συνδράμουν στην παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου παραμονής των κρατουμένων σε αυτό.

Ένα ίδρυμα το οποίο σέβεται τον κάθε κρατούμενο, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, οφείλει να του παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπως και δυνατότητες για σωφρονισμό, απεξάρτηση, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και να θέτει τις βάσεις για ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να αναφέρω ότι ήδη, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Υπουργό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοιμάζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να προωθούνται οι αιτήσεις των κρατουμένων που θα υποβάλλονται λίγους μήνες πριν από την αποφυλάκισή τους, για εξέταση του αιτήματος παραχώρησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος είναι, στις περιπτώσεις όπου ο κρατούμενος ή η κρατούμενη είναι δικαιούχος, να παραχωρείται με την αποφυλάκισή τους, ένα ποσό ως έναντι για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επανένταξης και η παραχώρηση του ΕΕΕ να γίνεται απρόσκοπτα με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Αφήσαμε πίσω μας την περίοδο της καταπίεσης και της επιλεκτικής μεταχείρισης των κρατουμένων και περάσαμε, σε μια νέα εποχή, όπου η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση και οι ευκαιρίες επανένταξης αποτελούν κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής. Γιατί έχουμε ταχθεί στο να διαμορφώσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα αντίστοιχο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς που διακρίνει τον τόπο και την κοινωνία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διευθύντρια και το Τμήμα Φυλακών που στήριξε τους στόχους μας και να ευχηθώ καλή συνέχεια στην πορεία υλοποίησης και των υπολοίπων έργων βελτίωσης των υποδομών του σωφρονιστικού μας ιδρύματος.

Από την πλευρά μας ως Πολιτεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να ολοκληρωθεί το πολιτικό μας όραμα και οι Φυλακές μας να συνεχίσουν να αποτελούν υπόδειγμα χώρου σωφρονισμού, για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεχίσει να δέχεται τα εύσημα από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς εποπτείας."

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

Απόπειρα φόνου σε βάρος προσώπου σημειώθηκε στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top