ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέα Γεωργίου: «Κανένας δικός μου άνθρωπος δεν θα δώσει προσφορά για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων»

Ρέα Γεωργίου: «Κανένας δικός μου άνθρωπος δεν θα δώσει προσφορά για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων»

Τις θέσεις της για την ανεξήγητη –έως σκανδαλώδη- στάση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας να θέλει να βάλει στο παιχνίδι της διαχείρισης και επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων μη αδειοδοτημένους οργανισμούς, έδωσε η Ρέα Γεωργίου.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας κλήθηκε από το ThemaOnline να σχολιάσει γιατί το τμήμα της παρά τις αντιρρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, επέμενε για την προσθήκη όρου στις προσφορές, προκειμένου να διεκδικήσουν συμβόλαιο για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή και τις απαραίτητες άδειες για να το κάνουν αυτό.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ευρύτητα συμμετοχής» είπε η Ρέα Γεωργίου. «Δηλαδή θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία δίνοντας το έργο σε μη αδειοδοτημένους, χάριν της μαζικής συμμετοχής στις προσφορές;» αντιτάξαμε.

Η κα Γεωργίου ανταπάντησε ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ακολούθησε κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Της επισημάναμε ότι αμφιβάλλουμε κατά πόσον η Ε.Ε. θα ενέκρινε τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από μη αδειοδοτημένους οργανισμούς που δεν έχουν την τεχνογνωσία και οι οποίοι είναι αμφίβολο ότι θα διαχειριστούν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την κοινωνία μας.

Της εξηγήσαμε πως η απάντησή της δεν μας ικανοποιεί και ότι η στάση του Γενικού Λογιστηρίου προκαλεί σκιές.

«Αν υπονοείτε κάτι για μένα, τότε έχω να σας πω ότι κανείς δικός μου άνθρωπος δεν θα δώσει προσφορά. Αυτό είναι δεδομένο» απάντησε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας…

Το Γενικό Λογιστήριο, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμά μας, είχε εισηγηθεί ακύρωση των προσφορών για να δοθεί χρόνος αδειοδότησης σε εταιρείες και οργανισμούς με ορατό τον κίνδυνο να στοιβαχθούν τόνοι ιατρικών αποβλήτων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ρωτήσαμε, λοιπόν: «Κα Γεωργίου, λέτε να ακυρωθούν οι προσφορές. Το συμβόλαιο που έχει το κράτος με αδειοδοτημένη εταιρεία λήγει τον προσεχή Απρίλιο. Τι θα γίνει για τόσους μήνες που θα χρειαστεί να παρέλθουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών; Τι θα γίνει με τους τόνους των ιατρικών αποβλήτων;».

Μας απάντησε ότι τη διαχείριση των αποβλήτων θα μπορούσαν κάλλιστα να τη διαχειριστούν «οι δυο εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες» (σ.σ. η κα Γεωργίου, έκανε λάθος στην τοποθέτησή της, καθώς οι αδειοδοτημένες εταιρείες στην Κύπρο είναι τέσσερις, σύμφωνα με τη δική μας διερεύνηση).

Της εξηγήσαμε ότι αυτό που λέει είναι εντελώς υποθετικό και ότι η τοποθέτησή της δεν ήταν υπεύθυνη. «Πώς ξέρετε κα Γεωργίου ότι μετά την ακύρωση των προσφορών, θα δεχθούν οι αδειοδοτημένες εταιρείες να διαχειριστούν τα ιατρικά απόβλητα;» διερωτηθήκαμε. Απάντηση ικανοποιητική, δεν λάβαμε.

Η Γενική Λογίστρια, σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών της, μας είπε ότι πριν από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThemaOnline για τα ιατρικά απόβλητα στις 8 Ιανουαρίου, δεν είχε γνώσιν του όλου θέματος. «Το πληροφορήθηκα από εσάς. Εξάλλου, δεν το χειρίστηκα προσωπικά το θέμα των προσφορών, αλλά η Αρμόδια Αρχή Δημοσίως Συμβάσεων και συγκεκριμένα ο Φίλιππος Κατράνης», μας ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έγινε σε συμφωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το ιστορικό των γεγονότων
Παραθέτουμε το ιστορικό των γεγονότων σε σχέσεις με τις προσφορές και τα οποία προκαλούν… πονηρούς συνειρμούς:


• Τον Απρίλιο του 2018 λήγουν οι συμβάσεις του Δημοσίου για τα Ιατρικά Απόβλητα.
• Προκηρύχτηκαν Προσφορές τον Σεπτέμβριο του 2017, οι οποίες προσέλκυσαν και ανταγωνισμό, καθότι αδειοδοτήθηκαν αρκετές μονάδες ανακύκλωσης ιατρικών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και από επενδύσεις εκατομμυρίων από το εξωτερικό.
• Οι προσφορές όλως παραδόξως περιείχαν όρο ότι ακόμα και μη αδειούχα πρόσωπα, θα μπορούσαν να κερδίσουν την προσφορά.
• Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί τον ακόλουθο κίνδυνο για την δημόσια υγεία: Να υπογράψει το κράτος 10ετες συμβόλαιο για τα ιατρικά απόβλητα των Νοσοκομείων, για 16 εκατομμύρια ευρώ, με κάποιον παράνομο.
• Το θέμα κατέληξε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Η Νομική Υπηρεσία, με ξεκάθαρη γραπτή γνωμάτευσή της, δίνει σαφείς οδηγίες ότι ο συγκεκριμένος όρος πρέπει να αφαιρεθεί. Προσέκρουσε, όμως, στην εμμονή του Γενικού Λογιστηρίου.
• Ο κίνδυνος ορατός. Οι συμβάσεις ανακύκλωσης με το Κράτος – Νοσοκομεία, λήγουν τον Απρίλιο του 2018.
• Δεν νοιάζει όμως το Γενικό Λογιστήριο. Γράφει επιστολή που λέει να τα εξάγουμε. Το κόστος τριπλάσιο. Δηλαδή τα 16 εκατομμύρια θα γίνουν 48 εκατομμύρια. Ο Γενικός Εισαγγελέας γραπτώς τους λέει ότι αυτό απαγορεύεται.

Το ThemaOnline έχει στην κατοχή του και ένα ύποπτο e-mail πέντε γραμμών που λέει ότι κάποιος ενδιαφέρεται για τις προσφορές αλλά επιμένει να του δοθούν 18 μήνες για να εξασφαλίσει άδεια – αν εξασφαλίσει.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top