ΠΑΡΑ-THEMA

Για το κύρος των δημοσκοπήσεων – Τα ανεβοκατεβάσματα και οι αποκλίσεις - ΠΙΝΑΚΕΣ

Για το κύρος των δημοσκοπήσεων – Τα ανεβοκατεβάσματα και οι αποκλίσεις - ΠΙΝΑΚΕΣ

Πώς το είπε ο Ρόμπερτ Όρμπεν; «Έχετε κι εσείς την εντύπωση ότι ο μόνος λόγος που γίνονται εκλογές είναι για να διαπιστωθεί αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές;».

Ερώτημα που φτάνει και στα μέρη μας, καθώς η βροχή των δημοσκοπήσεων «προσβάλλει» τις κοινωνικές συζητήσεις αναφορικά με το σκηνικό που θα επικρατήσει στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή (14/1) παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, πράγμα που προκαλεί μεγάλες συζητήσεις για το γενικότερο κύρος των δημοσκοπήσεων.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της NOVERNA και της Symmetron Research για λογαριασμό των εφημερίδων «Πολίτης» και «Καθημερινή» αντίστοιχα, δεν συμπίπτουν και μάλιστα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία NOVERNA, όπως δημοσίευσε ο «Πολίτης», «προκρίνει» τον Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τον τρίτο Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αυτό είναι κάτι που έχει γίνει ΜΟΝΟ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της NOVERNA, αλλά σε καμία άλλη δημοσκόπηση, οι οποίες διατηρούν την εκτίμηση ότι θα γίνει ντέρμπι όσον αφορά τον «φιναλίστ» του τελικού της 4ης Φεβρουαρίου.

Από την άλλη, όπως και οι περισσότερες, η δημοσκόπηση της Symmetron Research που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή», βγάζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη δεύτερη θέση με διαφορά 1,4% ποσοστιαίας μονάδος από τον τρίτο Σταύρο Μαλά.

Εγείρονται, λοιπόν, μεγάλα ερωτηματικά για το αν οι δημοσκοπήσεις «βγάζουν» αποτέλεσμα. Τα λάθη του παρελθόντος –όχι μόνο στην Κύπρο– δεν βοηθούν στη διατήρηση του κύρους των δημοσκοπήσεων στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οπότε θέλει μεγάλη προσοχή ο χειρισμός των αποτελεσμάτων. Και σίγουρα δείγμα 1010 ατόμων δεν εκλέγει πρόεδρο. Δεν βγάζει καν τον δεύτερο. Άρα, τουλάχιστον, ας διατηρήσουν το επίπεδο οι δημοσιογράφοι, εφόσον οι «τρίτοι» σχολιάζουν επικίνδυνα.

ΑΛ.ΜΙΧ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top