ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: 'Η τουρκική επιθετικότητα να μην επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς'

Γ. Λιλλήκας: 'Η τουρκική επιθετικότητα να μην επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς'

Η επιθετικότητα και της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την οικονομική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γείτονες χώρες, ανέφερε σήμερα (16/1) ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμόχωστου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έχει «κατ’ επανάληψη δημόσια στηρίξει τις όποιες προσπάθειες αναφέρονται για ανάπτυξη τριμερών ή διμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής. Στις συνεργασίες αυτές θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός άμεσης μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης σχέσης, εάν θέλουμε οι συνεργασίες αυτές, που ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και μπορούν να αναβαθμίσουν το ρόλο της, να αποκτήσουν τελικά περιεχόμενο και δεν θα μείνουν μόνο στο πλαίσιο των διακηρύξεων».

Πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα εχθρικό βλέμμα, με μία επιθετικότητα, γιατί τις αντιλαμβάνεται ως μία προσπάθεια απομόνωσης της από τη περιοχή. Είναι όμως γεγονός ότι η απομόνωση της Τουρκίας οφείλεται στη δική της επιθετική και επεκτατική πολιτική έναντι όλων των γειτόνων και γι’αυτό με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να αφήσουμε να μας επηρεάσει η όποια επιθετικότητα της Τουρκίας αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της οικονομικής συνεργασίας με τις γείτονες χώρες».

Θεωρώ συνέχισε ο κ. Λιλλήκας ότι «στο στάδιο που βρίσκεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκλίνουμε τα συμφέροντα μας και με χώρες όπως είναι η Ιορδανία που απαιτούν και προϋποθέτουν όμως τη συνεργασία μας στο ενεργειακό τομέα πρωτίστως με την Αίγυπτο, για να μπορέσουμε εμείς να ικανοποιήσουμε ανάγκες της Ιορδανίας. Είναι γι’ αυτό που επιμένω στο να καθοριστούν πλέον άμεσοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα συγκλίνουν και θα δημιουργούν κοινά συμφέροντα για να αποκτήσουν πραγματικά νόημα, περιεχόμενο και αξία οι τριμερείς συνεργασίες».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την ηγεσία της ΤΕΒΕΑ ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας που του επέτρεψαν όπως είπε να παρουσιάσει τις προτάσεις, τις απόψεις και θέσεις του «αναφορικά με την ισομερή ανάπτυξη όλων των περιοχών της Κύπρου και ιδιαίτερα τις προτάσεις μου για την ανάπτυξη της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε πως παρουσίασε επίσης τη πρόταση του για το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που οραματίζεται «ένα μοντέλο που θα εδράζεται στην οικονομία της γνώσης, στην έρευνα και στην καινοτομία έτσι ώστε να αναπτυχθούν πλέον όλοι οι τομείς της κυπριακής οικονομίας, και ο πρωτογενής και ο δευτερογενής και να εμπλουτιστεί ο τομέας των Υπηρεσιών πάνω σε μια βάση που θα μας επιτρέπει να ανταγωνιζόμαστε στην ποιότητα και όχι στις τιμές, αφού εκεί είναι το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας, γιατί διαθέτουμε το πιο σημαντικό κεφάλαιο που είναι το επιστημονικό μας προσωπικό και αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΤΕΒΕΑ Πέτρος Πέτρου χαρακτήρισε «πολύ καλή τη συνάντηση» που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με τον Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «να συναντήσουμε όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συζητήσαμε εις βάθος διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και διεθνή ζητήματα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top