ΔΙΕΘΝΗ

Στο μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας εστιάζει δημοσίευμα του euractiv

Στο μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας εστιάζει δημοσίευμα του euractiv

Σε ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το οποίο διακρίνεται από στενότερη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, εστιάζει σημερινό (16/1) δημοσίευμα του euractiv.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει "παρόλο που οι σχέσεις των δύο εταίρων έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα το 2017, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν να κατηγορεί ορισμένα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για συμπεριφορά που θυμίζει τους Ναζί, το 2018 ξεκίνησε με διαφορετικό πνεύμα, καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι και ο Υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία." Σημειώνεται εξάλλου ότι στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Μακρόν τόνισε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί η "υποκρισία", δεδομένου ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Υπάρχει κατανόηση και από τις δύο πλευρές ότι η διαδικασία προσχώρησης παραμένει αδρανής και δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα", δήλωσε η σύμβουλος του Συμβουλίου για εξωτερικές σχέσεις (ECFR), Asli Aydintasbas. "Ουσιαστικά, αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρουμε μια νέα μορφή και μια πιο διαδραστική σχέση με τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη", ανέφερε στο AFP, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε περισσότερη έμφαση στο εμπόριο.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Yπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα", υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια "ρεαλιστική" συζήτηση με την Τουρκία για την ένταξη χωρίς "να αποκρύπτονται τα προβλήματα". Ο δε πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, δήλωσε ότι η Άγκυρα "με τις δικές της επιλογές δεν πληρούσε πλέον τα απαραίτητα κριτήρια, ειδικά για το κράτος δικαίου, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος". "Επί της ουσίας, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η συρρίκνωση της σχέσης μεταξύ των πολιτικών συμμάχων και των εταίρων που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι πρόσφυγες", ανέφερε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας χωρίς πλήρη ένταξη στην ΕΕ περιλαμβάνουν την απελευθέρωση βίζας και την αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης. Ωστόσο, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Oμέρ Τσελίκ, επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα θεωρούσε προσβολή μια προσφορά "προνομιακής εταιρικής σχέσης", λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να ενταχθεί σε ένα "καθεστώς δεύτερης κατηγορίας".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top