ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σερντάρ Ντεκτάς: Πόσους 'πρωθυπουργούς' ακόμα να αναγιώσω

Σερντάρ Ντεκτάς: Πόσους 'πρωθυπουργούς' ακόμα να αναγιώσω

Σχεδόν 10 μέρες μετά τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» και ενώ η σεναριολογία στα κατεχόμενα συνεχίζεται για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», στην πρώτη αντίδραση από πλευράς «προεδρικού» ο «υφυπουργός» Γκιουρντάλ Χιουντάογλου δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ως προς τον σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν είναι σωστό να προκαταλαμβάνουμε το τι θα γίνει, ανέφερε ο Χιουντάογλου προσθέτοντας ότι μετά τις επαφές που θα έχει με τα κόμματα ο κ. Ακιντζί θα ξεκαθαρίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή.

Την ίδια ώρα και ενώ τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ρόλο – κλειδί και πάλι του Σερντάρ Ντενκτάς για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», ο ίδιος σε δηλώσεις του στην Χαβαντίς αναφέρει ότι έχει βαρεθεί «να αναγιώνω πρωθυπουργούς» και μίλησε για «σήμα της κάλπης» για μια «κυβέρνηση» συνεργασίας μεταξύ του κόμματος Εθνικής Ενότητας και του κόμματος του Λαού. Ο ίδιος, είπε, αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει σε μια «κυβέρνηση» συνεργασίας, ούτε θέλει να είναι «υπουργός» σε μια τέτοια «κυβέρνηση». «Πόσους ακόμη πρωθυπουργούς να αναγιώσω;».

Ήταν στις «κυβερνήσεις» των Ντερβίς Έρογλου, Χακκί Ατούν, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, Ιρσέν Κιουτσιούκ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, Ομέρ Καλιοντζού και Χουσείν Οζγκιουργκιούν, όπως είπε σημειώνοντας ότι το βάρος το σήκωνε το Δημοκρατικό κόμμα και ήταν αυτό που πλήρωνε στο τέλος και το τίμημα. «Σίγουρα πλέον έχω το δικαίωμα να πω φτάνει».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Χαβαντίς εάν θα ζητήσει την «πρωθυπουργία», ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ απάντησε «Δεν το λέω αυτό, αλλά δεν έχω πρόθεση να πάρω μέρος σε μια συνεργασία. Το πιο σωστό είναι μια συνεργασία ΚΕΕ – ΚΛ».

Παραδέχθηκε ότι στο κόμμα του υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ αλλά «είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τα παλούκια που περάσαμε’. Πιστεύει δε ότι η εικόνα μετά τις «εκλογές» δεν οδηγεί απαραίτητα σε «εκλογές» ξανά και απηύθυνε μέσω της εφημερίδας έκκληση στα δύο κόμματα, ΚΕΕ και ΚΛ, να συνεργαστούν.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς σημείωσε επίσης ότι η απερχόμενη «κυβέρνηση», με μη εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό του «κράτους» για το 2018 ακόμα, δεν μπορεί να προβεί σε πληρωμές. Υπάρχουν άμεσες υποχρεώσεις που λόγω της πολιτικής κρίσης δεν μπορούν να γίνουν ανέφερε φέροντας ως παράδειγμα το αίτημα του «υπουργείου υγείας» για 30 εκ ΤΛ (7,5 εκ ευρώ περίπου) για την αγορά φαρμάκων, αλλά το «υπουργείο δημοσιονομικών» (του οποίου ο ίδιος ηγείται) μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή μόνο 5 εκ ΤΛ (1,25 εκ ευρώ).

Μπορεί ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν να συνεχίζει τη σιωπή του, γράφει σε άλλο δημοσίευμα η Χαβαντίς, αλλά το σχοινί έχει τεντωθεί λόγω της απαίτησης του γενικού γραμματέα και «βουλευτή» του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων), Μπερτάν Ζάρογλου σε περίπτωσης συνεργασίας με το ΚΕΕ και το ΔΚ να τους δοθούν δύο «υπουργεία» (όσα και οι «βουλευτές» του εν λόγω κόμματος). Το δε ΔΚ, σύμφωνα πάντα με την Χαβαντίς, έχει ζητήσει τρία «υπουργεία» ενώ ο ίδιος ο Οζγκιουργκιούν φέρεται να συμμερίζεται την άποψη ότι μια «κυβέρνηση» με 26 έδρες στη «βουλή» (ΚΕΕ – ΔΚ – κόμμα Αναγέννησης) δεν θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως.

Πάντως ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην Χαβαντίς ότι δεν έχουν επισήμως καμία πρόταση για σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρέπει να πάνε σε νέες «εκλογές» τον Ιούνιο. Θα συμμετάσχουν, πρόσθεσε, σε μια μεταβατική «κυβέρνηση» που θα οδηγήσει τη «χώρα» στις νέες «εκλογές» και δεν είναι σημαντικό εάν σε αυτήν την «κυβέρνηση» συμμετέχει το ΚΕΕ ή το ΡΤΚ.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε σε ανεπίσημες επαφές για τον σχηματισμό τετρακομματικής «κυβέρνησης» χωρίς να παζαρεύουν «υπουργεία», αλλά προσπαθώντας να καταλάβουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου.

Σήμερα πάντως ο Κουντρέτ Οζερσάι συνεχίζοντας την πολιτική μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στην δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού του στο Facebook την κατάσταση εσόδων – εξόδων της προεκλογικής περιόδου του κόμματος του Λαού. Όπως υποσχέθηκα πριν τις «εκλογές» ανακοινώνω τα έσοδα/έξοδα του τελευταίου τετραμήνου του 2017 και τα αντίστοιχα των «εκλογών» έγραψε ο Οζερσάι εκφράζοντας την πρόθεση να τα καταθέσει όταν έρθει η μέρα και στο «ανώτατο δικαστήριο».

Η προεκλογική εκστρατεία του ΚΛ κόστισε 679.174 ΤΛ (170.000 ευρώ περίπου) με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στην διαφήμιση 562.292 ΤΛ (140.500 ευρώ περίπου) και το υπόλοιπο ποσό σε επικοινωνία, εκδηλώσεις και άλλα.

Μετά τις «εκλογές» επικρατεί χάος και η συζήτηση για νέα ψηφοφορία επιφέρει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο, ζημιώνοντας τη «χώρα», δήλωσε ο πιο δημοφιλής «βουλευτής» που προέρχεται από το ΚΕΕ, Φαίζ Σουτσιούογλου. Τις προηγούμενες μέρες το όνομά του είχε γραφτεί ως πιθανού «πρωθυπουργού» σε μια μεταβατική «κυβέρνηση» που θα οδηγήσει σε νέες «εκλογές» την τ/κ κοινότητα.

Είναι μια περίοδος που πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και με ψυχραιμία να σχηματιστεί άμεσα μια «κυβέρνηση» συνεργασίας, πρόσθεσε. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα μετά την Δευτέρα (ημέρα ορκωμοσίας των νέων «βουλευτών»), σημείωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top