ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Μπάζει νερά η σφυγμομέτρηση – Απορίες εγείρει η διασταύρωση των αποτελεσμάτων

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Μπάζει νερά η σφυγμομέτρηση – Απορίες εγείρει η διασταύρωση των αποτελεσμάτων

Τώρα που τελειώνουν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών στατιστικής για λογαριασμό έντυπων ή τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ώρα να σχηματοποιήσουμε τις τοποθετήσεις μας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι όσα σημειώνονται δεν στοχεύουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο στη δημόσια συζήτηση. Ούτε τους δημοσιογράφους που τις αποτυπώνουν. ΑΛΛΑ, σαφώς, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Προκύπτουν δε πολύ σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το αν δικαιολογείται που οι δημοσκοπήσεις «απασχολούν» τόσο τον δημόσιο διάλογο πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις έρευνες χρήζουν μεγαλύτερης ή καμιάς ανάλυσης. Μεγαλύτερης κυρίως από τους εκλογολόγους διότι η ανεξέλεγκτη διενέργειά τους, δεν βοηθά το εκλογικό σώμα να πάρει αποφάσεις.

Και εξηγούμαστε: Όταν συγκρίνονται τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, κανείς δεν αναφέρει ότι το δείγμα των ατόμων που ρωτούνται δεν είναι πάντα το ίδιο. Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουν άνοδο ή πτώση οι υποψήφιοι, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι ενδείξεις.

Όταν, επίσης, μια εταιρεία, που διενεργεί δημοσκοπήσεις, πρώτα για συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα και έπειτα για τηελοπτικό κανάλι, χρησιμοποιώντας δείγματα που λήφθηκαν τις ίδιες περίπου μέρες και βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε προκύπτουν μεγάλες απορίες για την εγκυρότητα. Πώς γίνεται δημοσκόπηση που δημοσιεύεται με ελάχιστες μέρες διαφορά να τοποθετεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο πρώτα δεύτερο και μετά τρίτο; Τι συνέβη αυτές τις μέρες;

Ακόμα, όταν γίνονται δημοσκοπήσεις από εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και δεν δημοσιεύεται ο πελάτης, τα πράγματα είναι πολύ θολά για να γίνουν επί της ουσίας συζητήσεις. Ειδικά όταν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση από τις 18.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, απάντησαν μόνο οι 2.300.

Επί τούτου, είναι σημαντικό, πριν την έναρξη της συζήτησης περί συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων, να σημειώνεται το ποσοστό που απαντά στις εταιρείες. Για παράδειγμα, στην τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ (18/1) απάντησε μόνο το 16%. Και τούτο ειπώθηκε μετά από ερώτηση εκπροσώπου επιτελείου και όχι από την αρχή.

Όσον δε αφορά τις ψεσινές (18/1) έρευνες δυο συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών, πώς είναι δυνατόν δύο εταιρείες που διενέργησαν δημοσκοπήσεις από τις 8-13 Ιανουαρίου –με τυχαία δείγματα πάντα– να βγάζουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα; Να βγάζει δηλαδή η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ενός καναλιού τον Σταύρο Μαλά 2-3 μονάδες πάνω από τον Νικόλα Παπαδόπουλου και το άλλο κανάλι το ακριβώς αντίστροφο.

Προκύπτει, λοιπόν, ζήτημα. Ειδικά μετά από τεράστια λάθη των δημοσκόπων σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις –και στην Κύπρο- κυρίως στην Ελλάδα.

Διότι, ναι μεν συντηρείται μια συζήτηση επί της αποχής και της απαξίωσης από τους πολίτες, αλλά οι εκλογές γίνονται για να μιλήσουν οι πολίτες και να αναδειχθεί η κοινή γνώμη, όποια κι αν είναι αυτή. Και σίγουρα δεν γίνονται για να προηγηθεί αυτή η υπερβολική συζήτηση που γίνεται επί των δημοσκοπήσεων. Στο μόνο που συμφωνούν οι δημοσκόποι είναι ότι η πρόθεση για αποχή μειώνεται. Άρα, θα αποφασίσει ο λαός. Η σφυγμομέτρηση, πάντως, μπάζει νερά…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top