ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: Επίτιμος δημότης της πόλης ο Αρχιεπίσκοπος

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: Επίτιμος δημότης της πόλης ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πύργου Ηλείας και τιμήθηκε για τους αγώνες του για την Κύπρο, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε, στις 18 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτή η τιμή αντανακλάται στους Κυπρίους και στους αγώνες τους να συνεχίσουν να ζουν και δημιουργούν στην γη των πατέρων τους, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και Ορθοδόξου Χριστιανού.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης στις σταθερές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, και στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας στην Κύπρο και ευρύτερα στον Ελληνισμό και αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών και εμποδίων ου αναφύονται.

Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβριήλ Λιατσής μίλησε για την Κύπρο και την ιστορική της πορεία, ιδιαίτερα από το 1950 και μετά, την Εκκλησία της Κύπρου και τους αγώνες της μέσα στους αιώνες να κρατήσει την ταυτότητα των αδελφών Κυπρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1958, και στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων Ελλήνων της Ηλείας. Επίσης υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας της Κύπρου εν γένει, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Αναφέρθηκε στις εκκλησίες που αποκαταστάθηκαν αφού είχαν καεί ολοσχερώς, καθώς και στον βρεφονηπιακό σταθμό που οικοδομήθηκε εκ βάθρων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μεσσαλάς ανέγνωσε το σκεπτικό της απόφασης και το ψήφισμα ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε δημότη του Πύργου Ηλείας και απονομής του χρυσού μεταλλίου της πόλης του Πύργου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο το χρυσό μετάλλιο της πόλης και το ψήφισμα της ανακήρυξης του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου σε επίτιμο δημότη του Πύργου, για τους αγώνες του για την Κύπρο, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσφερε στον Δήμαρχο Πύργου ασημένιο ανάγλυφο της εικόνας που ιστορεί το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο το 45 μ. Χ. και τον εκχριστιανισμό του πρώτου Ρωμαίου αξιωματούχου στην Πάφο, τότε πρωτεύουσα του νησιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι προσκεκλημένοι στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Δημαρχείου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top