ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στις 12/2 η ακρόαση της αίτησης Μπράουτερ για διακοπή της συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας στην υπόθεση του

Στις 12/2 η ακρόαση της αίτησης Μπράουτερ για διακοπή της συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας στην υπόθεση του

Ένσταση στην αίτηση του δικηγόρου του Μπίλ Μπράουτερ στην Κύπρο, Χρίστου Πουργουρίδη, για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης ενός Αμερικανού δικηγόρου του κ. Μπράουτερ, αποφάσισε να καταχωρήσει η Νομική Υπηρεσία.

Η εν λόγω αίτηση αποτελεί μέρος της κύριας αίτησης που καταχώρησε ο κ. Πουργουρίδης εκ μέρους του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου στο πλαίσιο της αγωγής που κατέθεσε και εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.


Με την κύρια αίτηση του, ο Μπίλ Μπράουτερ ζητά την έκδοση προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος που να απαγορεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές ο οποίες των διώκουν για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι η αγωγή με την οποία διεκδικεί γενικές αποζημιώσεις θα εκδικαστεί αφού πρώτα εξεταστεί το αίτημα του για έκδοση προσωρινού διατάγματος.


Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη ενημέρωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την πρόθεση της να εγείρει ένσταση στην καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης.


Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται η καταχώρηση μιας τέτοιας δήλωσης από πλευράς του εν λόγω Αμερικανού δικηγόρου από τη στιγμή που έχει ήδη διατυπώσει τις θέσεις του στην κύρια αίτηση για έκδοση του προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος σε απάντηση των θέσεων που διατύπωσε ο Γενικός Εισαγγελέας. Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στη συμπληρωματική ένορκη δήλωση του, ο εν λόγω Αμερικανός δικηγόρος του κ. Μπράουτερ πέραν από κάποια νομικά ζητήματα που εγείρει δεν προσθέτει οτιδήποτε το καινούργιο με τη συμπληρωματική του μαρτυρία.


Ο δικηγόρος του κ. Μπράτουτερ στην Κύπρο Χρίστος Πουργουρίδης δεν έγειρε οποιαδήποτε ένσταση και ως εκ τούτου το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας η οποία θα πρέπει εντός πέντε ημερών να καταχωρήσει την ένσταση της. Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Ι. Ιωαννίδης ανέβαλε τη σημερινή διαδικασία και επαναόρισε την ακρόαση της υπόθεσης για τις 12 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.


Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων offshore εταιρειών του Μπράουντερ, με έδρα την Κύπρο.


Η Λευκωσία είχε αρχικά δεχθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Ρώσων, δίνοντας μάλιστα και άδεια, όπως είχε μεταδοθεί από διάφορα ΜΜΕ, για την έλευση στην Κύπρο Ρώσων ανακριτών για να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν εταιρείες συμφερόντων του κ. Μπράουντερ σε σχέση και την αγορά μετοχών της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Ωστόσο, μετά την καταχώρηση της αγωγής του κ. Μπράουντερ στα κυπριακά δικαστήρια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διεμήνυσε προς τη Ρωσία πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, κάτι που ενόχλησε τη Ρωσία. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τη Λευκωσία για την εξέλιξη αυτή.


Η Νομική Υπηρεσία, από την άλλη, υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός προσωρινού διατάγματος που να απαγορεύει τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές, προβάλλοντας τη νομική θέση ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η απόφαση για διακοπή της συνεργασίας είναι καθαρά πολιτική και πως η μόνη περίπτωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που η Κύπρος μπορεί να αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τη Νομική Υπηρεσία.


Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.


Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

Η ιστοσελίδα κοινοτικής ενημέρωσης EUObserver έγραψε τον περασμένο Νοέμβριο στην ιστοσελίδα της ότι 17 ευρωβουλευτές με επιστολή τους προς τη Λευκωσία την κάλεσαν να «διορθώσει» τη κακή διαχείριση μιας υπόθεσης διαφθοράς που αφορά τη Ρωσία, κατηγορώντας την Κύπρο ότι «βοήθησε ενεργά τη Ρωσία εναντίον του Μπίλ Μπράουντερ, Βρετανού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά το 2009 ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τηνπαραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.


Μετά τον θάνατο Μαγκνίτσκι το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία στη βάση του νόμου με την ονομασία «Magnitsky Act», ενώ υπήρξαν αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο κ. Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, Δικαστήριο στη Μόσχα βρήκε ένοχο τον Μπράουντερ, ιδρυτή του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management, για σκόπιμη πτώχευση και φοροδιαφυγή, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών στη δίκη, καταδικάζοντας τον σε εννιά χρόνια φυλάκισης. Ο Μπράουντερ είχε καταδικαστεί ξανά σε εννέα χρόνια φυλακή το 2013 μαζί με το Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μετά το θάνατο του.

Η υπόθεση κ. Μπράουντερ είχε συζητηθεί και κατά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top