ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένες οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ το 2017 κυρίως λόγω Τουρκίας

Αυξημένες οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ το 2017 κυρίως λόγω Τουρκίας

Το 2017 υπήρξε αύξηση των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κυρίως λόγω των νέων υποθέσεων κατά της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα (25/1) ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Γκουίντο Ραϊμόντι.

Σύμφωνα εξάλλου με την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Δικαστηρίου για το 2017, οι χώρες με τις περισσότερες καταδίκες είναι η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία, ενώ ακολουθούν Βουλγαρία και Ελλάδα.

Το περασμένο έτος κατατέθηκαν συνολικά 52 αιτήσεις που αφορούν την Κύπρο, εκ των οποίων οι 16 κοινοποιήθηκαν στα ενδιαφερόμενα μέρη, 3 έγιναν παραδεκτές, 9 παραπέμφθηκαν σε δικαστή ή Επιτροπή και 24 αναμένουν την πρώτη τους ανάγνωση.

Έξαλλου, το 2017 πάρθηκε συνολικά απόφαση σε τρεις υποθέσεις που αφορούσαν την Κύπρο. Την ίδια χρονιά υπήρχαν συνολικά 31 αιτήσεις που ανατέθηκαν σε κάποιο σχηματισμό ενός ή περισσοτέρων δικαστών, ενώ 30 αιτήσεις κρίθηκαν ως μη παραδεκτές ή διαγράφησαν. Επίσης, 3 υποθέσεις κοινοποιήθηκαν στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Όσον αφορά την Τουρκία, το 2017 κατατέθηκαν εναντίον της Άγκυρας 7.518 αιτήσεις. Την ίδια χρονιά, οι υποθέσεις που ανατέθηκαν σε κάποιο σχηματισμό ανήλθαν σε 25.978, από 8.303 που ήταν το 2016.

Μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης Τύπου, στο Στρασβούργο, ο κ. Ραϊμόντι ανέφερε ότι μειώθηκε κατά 30% ο όγκος των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου, σε σύγκριση με το 2016. Συγκεκριμένα, είπε ότι ενώ στα τέλη του 2016 εκκρεμούσαν περίπου 80 χιλιάδες υποθέσεις, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα τέλη του 2017 στις 56 χιλιάδες.

Η σημαντική μείωση στον όγκο των υποθέσεων οφείλεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, στον μεγάλο αριθμό όσων κρίθηκαν ως μη παραδεκτές λόγω μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων.

Ο Πρόεδρος Ραϊμόντι αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αρχής της επικουρικότητας, με την οποία, όπως είπε, τα κράτη τίθενται στην προμετωπίδα της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για τον λόγο αυτό πρόσθεσε, είναι απολύτως αναγκαίο οι αιτητές να προσφεύγουν σε αυτά προτού αποταθούν στο Δικαστήριο στο Στρασβούργο, ενώ παράλληλα τα κράτη πρέπει να φροντίζουν να εξαλείψουν τυχόν δομικά προβλήματα στα δικαστικά τους συστήματα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά για το 2017, η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στις καταδικαστικές αποφάσεις για τουλάχιστον μια παραβίαση της Σύμβασης, με 305 αποφάσεις εναντίον της. Ακολουθεί η Τουρκία με 116, η Ουκρανία με 87, η Βουλγαρία με 39 και η Ελλάδα με 37.

Επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η πλειοψηφία των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στρέφονταν κατά της Ρουμανίας σε ποσοστό 17,6% του συνόλου και ακολουθούσαν η Ρωσία με 13,8%, η Τουρκία με 13,3%, η Ουκρανία με 12,6% και η Ιταλία με 8,3%.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top