ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Σκηνοθετών: Η Οπτικοακουστική Βιομηχανία στην Κύπρο

Ένωση Σκηνοθετών: Η Οπτικοακουστική Βιομηχανία στην Κύπρο

Δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών και του CIPA ότι θα γίνει πραγματική διαβούλευση επί του ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας ζητά η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου καλωσορίζει την ύπαρξη σχεδίου προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Παρ' όλα αυτά θέλει να στηρίξει ένα σχέδιο με πρόνοιες, που όχι μόνο θα προσελκύσει ξένες παραγωγές αλλά να μπορεί να αναπτυχθεί με την εμπλοκή της τοπικής βιομηχανίας που παράλληλα θα αναβαθμιστεί, θα δυναμώσει και θα μπορεί να υποστηρίξει και τις πιο απαιτητικές παραγωγές. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 η ένωση σκηνοθετών έλαβε επιστολή/πρόσκληση από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών να παραστεί σε Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο που θα γινόταν δύο μέρες μετά.

Η επιστολή συνοδευόταν από σύντομο σημείωμα που περιλάμβανε τις κύριες πρόνοιες του Σχεδίου κινήτρων καθώς και τα πολιτιστικά κριτήρια βάσει των οποίων οι δικαιούχοι θα αξιολογούνται, ενώ διαπιστώσαμε αργότερα ότι το σχέδιο αποτελείτο από 115 σελίδες.

Όπως αναφέρει η 'Ενωση Σκηνοθετών σε ανακοίνωσή της, 'αν και μας διαβεβαίωσαν στη διαβούλευση ότι θα μας σταλεί το ολοκληρωμένο σχέδιο και παρόλο που το ζητήσαμε επανειλημμένα από τον CIPA και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Μετά τη “διαβούλευση”, το σχέδιο αναρτήθηκε σε επίσημη ιστοσελίδα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου από τον CIPA στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και στα συνημμένα που αναρτήθηκαν διαδικτυακά μαζί με το ολοκληρωμένο σχέδιο στις 28 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι υπήρξε διαβούλευση με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε'.

Κύρια μέριμνα της ΕΣΚ είναι η προώθηση των επαγγελματιών σε ολόκληρο τον οπτικοακουστικό χώρο. 'Γι' αυτό προχωρήσαμε στην ετοιμασία εισηγήσεων με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου με τρόπο που θα βοηθήσει παράλληλα και την ανάπτυξη της Κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας που υστερεί σε σχέση με αυτές του εξωτερικού. Εξάλλου όπως αναφέρεται στο σχέδιο, αυτό στοχεύει στο' πρόσθεσαν και συμπλήρωσαν ότι: "να συμβάλει στην αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα του κινηματογράφου, να συμβάλει στην δραστηριοποίηση των ντόπιων εταιρειών παραγωγής και άλλων συναφών με την οπτικοακουστική τέχνη εταιρειών, την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών των Κυπριακών παραγωγών και τεχνικών του κινηματογράφου μέσα από τη συνεργασία με ξένους παραγωγούς".

Οι προτάσεις τους

  1. Να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια Κύπριοι παραγωγοί αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι.
  2. Να υπάρξει δέσμευση από την αιτούμενη Εταιρεία Παραγωγής ότι τουλάχιστο το ποσοστό του 40% των εργαζομένων θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο.
  1. Να προσφέρονται κίνητρα για εξειδίκευση των επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων του κλάδου που εργάζονται είτε σε μικρές εταιρείες, είτε είναι αυτοεργοδοτούμενοι.

 

  1. Να δημιουργηθεί πρόνοια στο σχέδιο που να δίνει κίνητρο φοροαπαλλαγής σε ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν κινηματογραφικές παραγωγές.

 

  1. Να προσφέρεται και η επιλογή Cash rebate για ντόπιες εταιρείες για να μπορούν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις υπηρεσίες τους.

 

  1. Να μειωθεί το ποσό πραγματοποίησης ελάχιστης δαπάνης στην Κύπρο από €200,000 σε €100,000 για κινηματογραφικές ταινίες έτσι ώστε να μπορεί να αιτηθεί στο σχέδιο και ένας Κύπριος παραγωγός.
  2. Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της ΕΣΚ στην Επιτροπή Αξιολόγησης.

 

'Διαχρονικά σαν επαγγελματίες του χώρου' συμπληρώνουν, 'νοιώθουμε ότι η βιομηχανία μας δεν υπολογίζεται επαρκώς από την Κυβέρνηση και γι’ αυτό ζητούμε η κυβέρνηση να ενισχύσει το κονδύλι της Σ.Ε.ΚΙΝ με ένα ουσιαστικό ποσό ανάλογο του προϋπολογισμού της Θεατρικής ανάπτυξης της Κύπρου (το οποίο ανέρχεται στα 7,253,000 Ευρώ)'.

Τέλος, αναφέρουν ότι, 'ο Κινηματογράφος είναι μια τέχνη που μπορεί να αναδείξει τον πολιτισμό της Κύπρου στο εξωτερικό με “προϊόντα” που έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής και μπορούν να προβληθούν σε όλο το κόσμο'.

 

 

Άρα αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αλλαγές/τροποποιήσεις που εισηγούμαστε και το σχέδιο πάρει το δρόμο του ξανά για το Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση, θεωρούμε ότι ο Κινηματογράφος στην Κύπρο θα “φωτιστεί” και η βιομηχανία μας θα εξελιχτεί σε ένα μικρό Hollywood.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top