ΕΛΛΑΔΑ

Για τις εξελίξεις στο 'Σκοπιανό' ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας

Για τις εξελίξεις στο 'Σκοπιανό' ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας

"Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ", σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, το απόγευμα της Παρασκευής (26/).

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 20:30, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός τόσο με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ όσο και με τον Πρόεδρο της Αλβανίας και υποστήριξε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια, την οποία η κυβέρνηση σέβεται και προεκτείνει στο σήμερα και στο αύριο.

«Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι υπήρξαν βήματα προσέγγισης και κατανόησης στα ζητήματα αλυτρωτισμού που θέτει η Αθήνα και τα οποία, όπως είπε, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα προς επίλυση.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά τα ανοικτά ζητήματα με την Αλβανία έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος και σημείωσε ότι για όλα τα θέματα θα ενημερώσει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από την πλευρά τους, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο θέμα που αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ΕΕ και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ περνά μέσα από την εξάλειψη τέτοιου είδους αναφορών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και αναφέρθηκε στην εκταφή νεκρών από τον πόλεμο του 1940, μια εκκρεμότητα, που όπως είπε, δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή.

Σημειώνεται ότι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει από το πρωί σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ νωρίτερα σήμερα συζήτησε τις εξελίξεις στο ονοματολογικό σε μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top