ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Στις κάλπες 550.876 πολίτες – Νωρίς η εκτίμηση αποτελέσματος

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Στις κάλπες 550.876 πολίτες – Νωρίς η εκτίμηση αποτελέσματος

Λιγότερο από ένα 24ωρο μας χωρίζει από το άνοιγμα των καλπών της πρώτης Κυριακής των προεδρικών εκλογών για να αναδειχθεί ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (28/1) και να κλείσουν στις 6:00 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ των ωρών 12:00 μ.μ. και 1:00 μ.μ., ενώ στις 18:30 αναμένονται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

550.876 πολίτες αναμένονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τους οποίους οι 283 είναι εγκλωβισμένοι και οι 11.683 κάτοικοι εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα, η Λευκωσία έχει τα περισσότερα ενώ 38 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Οι εγκλωβισμένοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’ και στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, έχει ανακοινώσει ότι κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα λειτουργήσει από τις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., έτσι ώστε να παρέχει διευκολύνσεις προς τους εγκλωβισμένους που θα προσέλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων είναι 22 400108 και 22 400109.

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Κάθε εκλογέας/ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό του βιβλιάριο ή την ταυτότητά του.

Για σκοπούς ενημέρωσης αναφορικά με το πού θα ψηφίζουν οι πολίτες, πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας wtv.elections.moi.gov.cy, καθώς και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι το 7777 2212.

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος έγκυρα είναι απλός, νοουμένου ότι θα προσέξει δύο βασικά στοιχεία:
(α) να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα, όπως καθορίζονται στον νόμο, δηλ.: «+» ή «Χ» ή «√», και
(β) να τοποθετήσει το σύμβολο αυτό μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της προτίμησής του, μόνο.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερε ο Έφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 18:30, ενώ καθαρή εικόνα θα εξαχθεί μια ώρα μετά και τελικό αποτέλεσμα στις 20:00-20:30 αν δεν υπάρξουν φυσικά απρόοπτα ή μάχες σώμα με σώμα.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να γίνει στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», σε ώρα που θα καθοριστεί όταν διαπιστωθεί κατά πόσο θα έχουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο ή σε επαναληπτική εκλογή. Βεβαιώνω ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τα δύο ενδεχόμενα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top