ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τον Μακάριο στον Αναστασιάδη – Αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τον Μακάριο στον Αναστασιάδη – Αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις

Ο κυρίαρχος λαός εκλέγει τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ψηφίζει στις δέκατες ουσιαστικά προεδρικές του τόπου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, πολιτικός αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στις 13 Δεκεμβρίου 1959, ο Μακάριος απέσπασε το 66,29% έναντι 32,92% του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κληρίδη, ο οποίος ήταν πατέρας του Γλαύκου. Τον Ιωάννη υποστήριξαν η πλειοψηφία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, όσοι αντιτίθεντο στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και η Δημοκρατική Παράταξη.

Οι επόμενες προεδρικές πραγματοποιήθηκαν εννιά χρόνια μετά. Μετά την τουρκανταρσία του 1963, τις ταραχές που ακολούθησαν και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επανεξελέγη Πρόεδρος στις 25 Φεβρουαρίου 1968 με το συντριπτικό ποσοστό του 96,26% έναντι του ανθυποψηφίου του Τάκη Ευδόκα.

Ο Μακάριος παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977, ενώ είχε προηγηθεί η 18η Φεβρουαρίου 1973, όπου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

Θέση Αναπληρωτή Προέδρου ανέλαβε ο Σπύρος Κυπριανού μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου 1978. Ο κ. Κυπριανού εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, εφόσον ο Γλαύκος Κληρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω της απαγωγής του γιου του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1983, ο Σπύρος Κυπριανού, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας με 56,54% έναντι 33,93% του Γλαύκου Κληρίδη που υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ και 9,53% του Βάσου Λυσσαρίδη της ΕΔΕΚ.

Ως «πρόεδρος λύσης» εξελέγη το 1988 ο νεοεμφανιζόμενος Γιώργος Βασιλείου σε εκλογές δύο γύρων. Ο κ. Βασιλείου που υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ νίκησε τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη.

Το 1993 ήταν η χρονιά του Γλαύκου Κληρίδη, προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Κληρίδης εκλέγη έναντι του Γιώργου Βασιλείου, ενώ πέντε χρόνια μετά επανεξελέγη έχοντας απέναντί του τον Γιώργο Ιακώβου, μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών.

Το 2003, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ εξελέγη Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή με 51,51%. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο Τάσσος απέρριψε έναν χρόνο μετά.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανιζόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ο Δημήτρης Χριστόφιας και Γιαννάκης Κασουλίδης πέρασαν στον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου. Εκεί κέρδισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια πριν, ήταν η σειρά του Νίκου Αναστασιάδη να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας με 57,48% στον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου 2013. Έναντι του Σταύρου Μαλά και μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, το έργο του Αναστασιάδη χαρακτηρίστηκε «εύκολο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top