ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε- Που ψηφίζετε και πως

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε- Που ψηφίζετε και πως

Διεξάγεται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου ο 1ος γύρος των Προεδρικών εκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 ψηφοφόροι από τους οποίους 271.215 είναι άντρες 279.378 γυναίκες ενώ σύμφωνα με τον έφορο εκλογών αναμένεται να λειτουργήσουν 1122 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό.

 

Στις Προεδρικές εκλογές του 2018 την ψήφο του λαού ζητούν 9 υποψήφιοι οι οποίοι είναι: ο Νίκος Αναστασιάδης (επαναδιεκδίκεί την Προεδρία), ο Σταύρος Μαλάς (υποψήφιος και το 2013), Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλο,  Γιώργος Λιλλήκας (υποψήφιος και το 2013), Χρίστος Χρίστου, Χάρης Αριστείδου, Μιχάλης Μηνά, Χριστάκης Καπηλιώτης και Αντρέας Ευστρατίου.

Τι ώρα μπορείτε να ψηφίσετε και που

Τα εκλογικά κέντρα κατά τη συνήθη πρακτική θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν τις πόρτες του στις 18:00 το απόγευμα με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι και πιο συγκεκριμένα από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Για να μπορεί ένας εγγεγραμμένος ψηφοφόρος να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να παρουσιάσει στο εκλογικό κέντρο πολιτική ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο.

Αν δεν γνωρίζετε σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσετε υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι ώστε να πληροφορηθείτε. Πληκτρολογώντας wtv.elections.moi.gov.cy και  εισάγοντας αρ. ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 1199 καταχωρώντας και πάλι τα ίδια στοιχεία.

Τι να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

Τα εκλογικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με στυλό χρώματος μπλε ή μαύρου οπότε δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε από αλλού στυλό μιας και αν είναι άλλου χρώματος πέραν των δύο πιο πάνω η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.

Όταν εισέλθετε εντός του εκλογικού θαλάμου, εντοπίστε στο ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που υποστηρίζετε και σημειώστε μέσα στο κουτί κάτω από τη φωτογραφία του ένα από τα τρία αυτά σύμβολα:  «+» ή «Χ» ή «√» . Προσοχή όποιδήποτε άλλο σύμβολο ή γραμμα όπως και οτιδήποτε γραφτει το οποίο θα οδηγεί έστω και έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα θα ακυρώνει ταυτόχρονα και την ψήφο.

Αν και εφόσον υπάρχει ανάγκη σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας (τυφλούς κτλ) μπορεί να ζητηθεί άδεια από τον προεδρεύον ώστε κάποιος από τους βοηθούς του να συνοδεύσουν τον εκλογέα στον θάλαμο. Στην περίπτωση βέβαια των τυφλών μπορεί ο εκλογέας να υποδείξει άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του ώστε να ψηφίσει εκ μέρους του χωρίς την παρουσία άλλου προσώπου.

Αποτελέσματα και 2ος γύρος

Αν κάποιος από τους υποψηφίους προέδρους συγκεντρώσει ποσοστό πέραν του 50% θα ανακηρυχθεί ταυτόχρονα και νικητής της διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα τεθούν εκ νέου στην κρίση των Κυπρίων ψηφοφόρων με νέα εκλογική διαδικασία την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 18:30 ενώ ένα πολύ σαφές και αντιπροσωπευτικό δείγμα αποτελέσματος να γίνεται γνωστό λίγο μετά τις 20:30. Η ιστοσελίδα μας όπως και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες θα σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της Κυριακής 28/1 καθώς και τον απόηχο μετά το πέρας της διαδικασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top