ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι Προεδρικές στον Τουρκοκυπριακό Τύπο

Οι Προεδρικές στον Τουρκοκυπριακό Τύπο

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δηλώσεις ειδικών σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στα κατεχόμενα, η συνέχεια που δίνει η εφημερίδα «Αφρίκα» στις επιθέσεις εναντίον της, οι συνεχιζόμενες διεργασίες για το σχηματισμό "κυβέρνησης" και οι δηλώσεις Σερντάρ Ντενκτάς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά (29/1) τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αναγνώρισέ τους αυτούς» δημοσιεύει φωτογραφίες από τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας εναντίον των γραφείων της εφημερίδας, αναφέροντας ότι η «αστυνομία» δεν έχει συλλάβει κανένα παρ' όλο που τα γεγονότα έγιναν στην παρουσία της. Η εφημερίδα δημοσιεύει τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα άτομα που επιτέθηκαν με πέτρες και το άτομο που κατέβασε την ταμπέλα της «Αφρίκα». Αναφορά γίνεται και στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναφέροντας ότι νικητές είναι οι υπέρμαχοι της ειρήνης. Αλλού γράφει ότι οι παρουσιαστές της ΤΡΤ, τουρκικού καναλιού, ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αμάχους και στη συνέχεια ζήτησαν συγνώμη λέγοντας ότι έκαναν λάθος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η επιλογή προέδρου στο νότο θα γίνει στο δεύτερο γύρο», αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και γράφει ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιλεγεί ο Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και έτσι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή. Αλλού γράφει ότι τα μάτια είναι στραμμένα στο τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου η απόφαση στο θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης» θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αναφέρει ακόμα ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το περίπτερο των κατεχομένων σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη έχει κερδίσει το βραβείο για το καλύτερο περίπτερο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Είναι συγχυσμένος ο Ντενκτάς», γράφει ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι είναι συγχυσμένος σχετικά με τις προτάσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο προσφέρει στο ΔΚ τρία «υπουργεία» ενώ η στάση του κόμματος σχετικά με το θέμα του σχηματισμού αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την αποψινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής. Γράφει ότι με διαφορά ο Νίκος Αναστασιάδης πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ενώ ακολούθησε ο Σταύρος Μαλάς. Αναφέρει ακόμα ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) έχει τίτλο «Δεν έχουμε πολιτικές για πρόληψη του εγκλήματος» και προβάλλει δηλώσεις ειδικών στην εφημερίδα σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κενά στη «νομοθεσία» αλλά και σην επιβολή ποινών από τα «δικαστήρια» ενώ το βάρος της αντιμετώπισης των εγκλημάτων βαραίνει μόνο την «αστυνομία». Αναφέρεται ακόμα στη λειψυδρία στα κατεχόμενα με τα φράγματα να μοιάζουν με ερήμους. Αλλού γράφει ότι η διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα επηρέασε αρνητικά τις εργασίες που γίνονται από την τ/κ πλευρά για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στη Δερύνεια και Απλίκι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Με τρία κόμματα; Με τέσσερα κόμματα;», γράφει ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης» και με αγωνία αναμένεται το αποτέλεσμα των συνεδριών των κομμάτων εντός της βδομάδας. Γράφει ακόμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς είναι οι δύο νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Ουγούζ Ετζί, Τούρκου υπηκόου και πολιτικού πρόσφυγα σχετικά με τα επεισόδια της περασμένης βδομάδας εναντίον της «Αφρίκα».

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top