ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές δύο γύρων – Ποιοι χρειάστηκαν τη δεύτερη Κυριακή και ποιοι όχι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκλογές δύο γύρων – Ποιοι χρειάστηκαν τη δεύτερη Κυριακή και ποιοι όχι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο λαός αποφασίζει ποιος θα διαχειριστεί το μέλλον του σε εκλογές δύο γύρων για έκτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1959, το 1968 και το 1973, ο Σπύρος Κυπριανού το 1978 και το 1983 και ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2003 δεν χρειάστηκαν δεύτερο γύρο για να εκλεγούν στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φορά, λοιπόν, που χρειάστηκαν επαναληπτικές εκλογές ήταν το 1988. Ο νεοφανής Γιώργος Βασιλείου –πολλοί τον συγκρίνουν με τον Σταύρο Μαλά– διεκδίκησε τον προεδρικό θώκο με τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Θράσο Γεωργιάδη. Αναδείχτηκε Πρόεδρος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, έναντι του ανθυποψηφίου του Γλαύκου Κληρίδη, στον δεύτερο γύρο με 51,6%.

Πέντε χρόνια μετά, ο Γιώργος Βασιλείου θα ηττηθεί από τον Γλαύκο Κληρίδη. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, θα συγκεντρώσει ποσοστό ύψους 50,31% και με διαφορά μόλις 2.000 ψήφων θα αναδειχθεί Πρόεδρος σε εκλογές δύο γύρων.

Επίσης, το 1998 χρειάστηκε και η δεύτερη Κυριακή. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη στις 15 Φεβρουαρίου, ξανά οριακά και με ποσοστό 50,82% έναντι 49,18% του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.

Το 51,51% της πρώτης Κυριακής του 2003, δεν ήταν αρκετό για να δώσει στον Τάσσο Παπαδόπουλο την επανεκλογή το 2008. Η ήττα-έκπληξη του πρώτου γύρου έδωσε την ευκαιρία στους Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου. Εκεί, Πρόεδρος αναδείχθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με ποσοστό ύψους 53,36% και με την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ που εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα δικό του παιδί.

Πριν πέντε χρόνια, ο Νίκος Αναστασιάδης χρειάστηκε τη δεύτερη Κυριακή της 24ης Φεβρουαρίου 2013 για να κερδίσει τον Σταύρο Μαλά με 57,48% και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και να εκλεγεί ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Μαλάς που αξιώνει την έκπληξη το 2018, κατέλαβε 42,42%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top