ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Αναστασιάδης ή Μαλάς- Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Αναστασιάδης ή Μαλάς- Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

Διεξάγεται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ο 2ος και καθοριστικός γύρος των Προεδρικών εκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 ψηφοφόροι από τους οποίους 271.215 είναι άντρες 279.378 γυναίκες ενώ σύμφωνα με τον έφορο εκλογών αναμένεται να λειτουργήσουν 1122 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό.

 

Στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2018 την ψήφο του λαού ζητούν ο Νίκος Αναστασιάδης (επαδιεκδικεί για άλλη μια και τελευταία, όπως δήλωσε, πενταετία) και ο Σταύρος Μαλάς (βρέθηκε ξανά στον 2ο γύρο των εκλογών 2013)

Τι ώρα μπορείτε να ψηφίσετε και που

Τα εκλογικά κέντρα κατά τη συνήθη πρακτική θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν τις πόρτες του στις 18:00 το απόγευμα με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι και πιο συγκεκριμένα από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Για να μπορεί ένας εγγεγραμμένος ψηφοφόρος να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να παρουσιάσει στο εκλογικό κέντρο πολιτική ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο.

Αν δεν γνωρίζετε σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσετε υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι ώστε να πληροφορηθείτε. Πληκτρολογώντας wtv.elections.moi.gov.cy και  εισάγοντας αρ. ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 1199 καταχωρώντας και πάλι τα ίδια στοιχεία.

Τι να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

Τα εκλογικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με στυλό χρώματος μπλε ή μαύρου οπότε δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε από αλλού στυλό μιας και αν είναι άλλου χρώματος πέραν των δύο πιο πάνω η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.

Όταν εισέλθετε εντός του εκλογικού θαλάμου, εντοπίστε στο ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που υποστηρίζετε και σημειώστε μέσα στο κουτί κάτω από τη φωτογραφία του ένα από τα τρία αυτά σύμβολα:  «+» ή «Χ» ή «√» . Προσοχή όποιδήποτε άλλο σύμβολο ή γραμμα όπως και οτιδήποτε γραφτει το οποίο θα οδηγεί έστω και έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα θα ακυρώνει ταυτόχρονα και την ψήφο.

Αν και εφόσον υπάρχει ανάγκη σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας (τυφλούς κτλ) μπορεί να ζητηθεί άδεια από τον προεδρεύον ώστε κάποιος από τους βοηθούς του να συνοδεύσουν τον εκλογέα στον θάλαμο. Στην περίπτωση βέβαια των τυφλών μπορεί ο εκλογέας να υποδείξει άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του ώστε να ψηφίσει εκ μέρους του χωρίς την παρουσία άλλου προσώπου.

Αποτελέσματα και ανακήρυξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο μετά τις 18:30 ενώ ένα πολύ σαφές και αντιπροσωπευτικό δείγμα αποτελέσματος να γίνεται γνωστό λίγο μετά τις 19:00. Η ιστοσελίδα μας όπως και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες θα σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της Κυριακής 4/2 καθώς και τον απόηχο μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ανακηρυχθεί σε ειδική τελετή στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλους-Ελευθερία το βράδυ της Κυριακής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top