ΚΟΣΜΟΣ

ΜΑΡΟΚΟ: Μαζεύουν πτώματα μεταναστών από τη Μεσόγειο

ΜΑΡΟΚΟ: Μαζεύουν πτώματα μεταναστών από τη Μεσόγειο

Τα πτώματα 16 μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το Βασίλειο από την Ισπανία, όπου το τελευταίο διάστημα, από την αρχή της χρονιάς, οι απόπειρες διέλευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τα δεκαπέντε από τα θύματα ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και το δέκατο έκτο ήταν μαροκινός υπήκοος, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια ιατρική πηγή στο νεκροτομείο της Νάδορ, μιας πόλης του βορειοδυτικού Μαρόκου όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, επρόκειτο να γίνει νεκροψία στα θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις γυναίκες.

Οι Αρχές στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, που γειτονεύει με τη Νάδορ, είχαν δώσει αρχικά στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που έκανε λόγο για "σχεδόν είκοσι" πτώματα, που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα από τις μαροκινές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στα χωρικά τους ύδατα.

Κατά την ίδια πηγή, ένα περιπολικό της εθνοφυλακής βρήκε αργότερα το Σάββατο άλλο ένα πτώμα, το οποίο στάλθηκε στη Μελίγια, απέναντι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αλγερία.

Οι μαροκινές Αρχές δεν έχουν κάνει ανακοινώσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές στη Μελίγια, ένα ελικόπτερο της εθνοφυλακής συμμετείχε το πρωί της Κυριακής στις έρευνες, υποστηρίζοντας τα μαροκινά σκάφη στη θάλασσα.

Ο εντοπισμός των πτωμάτων σημειώθηκε την ώρα που η λεγόμενη ισπανική οδός προσελκύει πλέον όλο και περισσότερους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στους ισπανικούς θύλακες Μελίγια και Θέουτα βρίσκονται τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προτιμούν πλέον τα δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ισπανία πλέον κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό αφίξεων διά θαλάσσης, με 1.279 από την αρχή της χρονιάς, πίσω από την Ιταλία (4.256).

Από την αρχή της χρονιάς 243 χάθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κατά στοιχεία του ΔΟΜ -ο οποίος ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ- που όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τα πτώματα που βρέθηκαν το Σάββατο.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top