ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Η ήττα του Μαλά και το τεράστιο δίλημμα του ΑΚΕΛ

ΣΧΟΛΙΟ: Η ήττα του Μαλά και το τεράστιο δίλημμα του ΑΚΕΛ

Ο Σταύρος Μαλάς έχασε για δεύτερη φορά από τον Νίκο Αναστασιάδη και δεν κατάφερε να εκλεγεί ως ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Παρόλο που η ιστορία επαναλήφθηκε, ο Σταύρος Μαλάς ηττήθηκε για άλλους λόγους αυτή τη φορά.

Το 2013 το ΑΚΕΛ εξερχόταν από μια διαβρωτική –και για το Κόμμα– διακυβέρνηση και ήταν γνωστό τοις πάσι πως ο Αναστασιάδης έπαιζε μόνος του στον δεύτερο γύρο των τότε εκλογών.

Το 2018 τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Το ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας του κυρίου Μαλά και τα χαμηλά ποσοστά των πρώτων δημοσκοπήσεων ανατράπηκαν νωρίς και έδωσαν δυναμική στην υποψηφιότητα.

Όμως, η κυριαρχία του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν εύκολο να λαβωθεί. Ακόμα κι αν η φθορά της εξουσίας διαφάνηκε κατά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, οι ψήφοι από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, το ΕΛΑΜ, τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη του έδωσαν το 55,99% που χρειαζόταν.

Από την άλλη, η αποτυχία του Μαλά, που πιστώνεται –από το επιτελείο και το ΑΚΕΛ– και στη στάση του «ενδιάμεσου χώρου» με μπηχτές του Γενικού Γραμματέα και παρασκηνιακές συζητήσεις, παραμένει ορφανή και δεν αποδίδεται μόνο στο τελευταίο Debate.

Εξ εμπειρίας, όμως, ακόμα και αν προστατεύθηκε ως κόρη οφθαλμού η «ανεξαρτησία» του υποψηφίου, εντούτοις η παρουσία του Χρήστου Μέση και η έντονη παρουσία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου απεδείκνυαν το αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βούρκωσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου- Η κατάθεση ψυχής για τον Σταύρο Μαλά

Και όμως, το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να νιώθει ηττημένο. Η ανορθόδοξη πορεία με τον Μάικ Σπανό και η έσχατη επιλογή του Μαλά έδειχναν ότι δεν θα περάσει ούτε στον δεύτερο γύρο, αλλά παρουσίασε άνοδο στα ποσοστά, εξαιτίας βέβαια και της αποχής.

Όπως δε φάνηκε, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα και αντιπολιτευόμενο να πορευθεί στην επόμενη πενταετία. Οι μετεκλογικές αναφορές του Άντρου Κυπριανού για «αναξιοπιστία» και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Προέδρου δεν δείχνουν ότι η αγαστή συνεργασία των πρώτων χρόνων για το Κυπριακό θα συνεχιστεί.

Αλλά, ενώ στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα είναι απόλυτα εύκολο για το ΑΚΕΛ να σταθεί σθεναρά απέναντι στη νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη, στο Κυπριακό περιπλέκονται τα πράγματα. Ειδικά με έναν τρίτο πόλο έτοιμο να αμφισβητήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ενώπιον ενός τεράστιου διλήμματος: Θα προστατέψει τη ΔΔΟ και τις συνομιλίες υποστηρίζοντας τον Πρόεδρο και τις τακτικές του, πυροβολώντας μόνο τον «ενδιάμεσο χώρο» ή θα αντιπολιτευτεί επί παντός επιστητού, δολοφονώντας την ενότητα και πυροβολώντας επί πέντε χρόνια τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ;

Ίδωμεν…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top