ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Η δύσκολη εποχή για το ΔΗΚΟ και η πρόκληση για τον ηττημένο τρίτο πόλο

ΣΧΟΛΙΟ: Η δύσκολη εποχή για το ΔΗΚΟ και η πρόκληση για τον ηττημένο τρίτο πόλο

Μεγάλος χαμένος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, από την πρώτη ως τη δεύτερη Κυριακή, ήταν χωρίς αμφιβολία ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τα κόμματα που τον υποστήριξαν.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, σαφώς λαβωμένος και από τη διαφωνία με τον Γιώργο Λιλλήκα, δεν κατάφερε να πείσει για τη Νέα Στρατηγική και την εναντίωση στις πολιτικές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Το 25,7% του Νικόλα που υποστηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη, την Αυτόνομη Πλατφόρμα, το Μήνυμα Ελπίδας και τους Κατόχους Αξιογράφων δεν καταδεικνύει μια διάθεση της κοινωνίας για ανατροπή των πολιτικών των τελευταίων δέκα ετών.

Τουναντίον, από την προτίμηση της αποχής (28,12%) στον πρώτο γύρο εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αντίδραση πολλών πολιτών –σίγουρα όχι το σύνολο– εκφράστηκε από την απαξίωση του συνόλου των υποψηφίων.

Μάλιστα, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κέντρου δεν ήταν «φρόνιμη», καθώς δεν εισάκουσαν τις γραμμές για ψήφο στον «κανένα».

Ενδεικτικά, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ επί του εκλογικού σώματος ψήφισαν κατά το ήμισυ Αναστασιάδη, κατά 36% Μαλά και κατά 14% λευκό ή άκυρο. Οι ψηφοφόροι της Αλληλεγγύης έδειξαν προτίμηση στον Αναστασιάδη, της ΕΔΕΚ στον Μαλά και των Οικολόγων στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξημερώνει, όμως, νέα μέρα για τον «ενδιάμεσο χώρο». Η συνεννόηση των κομμάτων, κυρίως μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, απέδειξε τη διάθεση για κοινή συμπόρευση σε ζητήματα που υπάρχει συμφωνία.

Από κει και έπειτα, οι παλιότερες τακτικές αυτών των κομμάτων, τα οποία συνήθισαν τους ψηφοφόρους τους να γίνονται ουρά των μεγαλύτερων, φαίνεται να τελειώνουν.

Το αύριο της Βουλής δεν είναι ξεκάθαρο, τη στιγμή που και τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν προτίθενται να συνεργαστούν με τον κυβερνών ΔΗΣΥ για να δουλέψει η νέα διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Από την άλλη, ούτε το ΑΚΕΛ δείχνει έτοιμο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, παρόλο που επί μέρους γίνεται προσέγγιση προς τα κόμματα του κέντρου.

Ο ενδιάμεσος χώρος, λοιπόν, με επικεφαλής πάντα την ηγεσία του ΔΗΚΟ τίθεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης: Είτε αλλάζει την ιστορία του και αντιπολιτεύεται σκληρά και χωρίς νερό στο κρασί του, είτε δίνει συγκατάθεση στις κυβερνητικές τακτικές, όπως έκανε επί μέρους τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα ζητήματα πλην του Κυπριακού.

Ίδωμεν…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top