ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΑΦΟΣ: Το μυστικό της αρχαίας νεκρόπολης – Συγκεντρώνουν ενδιαφέρον οι Ελληνόσπηλιοι

ΠΑΦΟΣ: Το μυστικό της αρχαίας νεκρόπολης – Συγκεντρώνουν ενδιαφέρον οι Ελληνόσπηλιοι

Άγνωστο ακόμη και σε Παφίτες είναι το μνημείο που μοιάζει με τους Τάφους των Βασιλέων στη συνοικία Αναβαργός του Δήμου Πάφου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η Ντόρα Χριστοδούλου («Ο Φιλελεύθερος») οι Ελληνόσπηλιοι είναι ταφικό σύστημα που μόλις πρόσφατα άρχισε να αποκτά τη σημασία που της αποδίδουν οι αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για αρχαία νεκρόπολη, ένα αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σπουδαιότητας, αλλά άγνωστο για το ευρύ κυπριακό κοινό.

Οι Ελληνόσπηλιοι είναι μέρος ενός εκτενούς νεκροταφείου των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων με αρκετά δείγματα λαξευτών τάφων από τους οποίους πολλοί έχουν συληθεί.

Απέμειναν, έτσι, τρία συνεχόμενα και αλληλένδετα μνημειακά ταφικά σύνολα, τα οποία κηρύχθηκαν αρχαία μνημεία Α’ Πίνακα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνόσπηλιοι αποτελούν μεγάλο και ενιαίο ταφικό συγκρότημα, ολότελα λαξευμένο στο σκληρό ασβεστολιθικό βράχωμα που πλαισιώνεται από τετράγωνη υπαίθρια αυλή, ενώ στη νότια και ανατολική πλευρά σχηματίζονται δύο ομοιόμορφες στοές.

Ο μεγαλύτερος νεκρικός θάλαμος βρίσκεται στο μέσο του τοίχου της νότιας στοάς και είναι προσιτός από μια μεγάλη είσοδο με εγχάρακτη γραμμική διακόσμηση.

Όλοι οι νεκρικοί θάλαμοι φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για πολλές διαδοχικές ταφές κυρίως στη ρωμαϊκή εποχή. Οι Ελληνόσπηλιοι χρησιμοποιήθηκαν και στους χριστιανικούς χρόνους ως «ασκητάρια», σύμφωνα με μελέτες του Ιδρύματος της Μονής Κύκκου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top