ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Δημοσιοποιούνται δύο τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Δημοσιοποιούνται δύο τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»

Στα μέσα Απριλίου τοποθετεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, την έναρξη της δημοσιοποίησης των δύο πρώτων τόμων του «Φακέλου της Κύπρου» με το υλικό που συγκεντρώθηκε ή χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις επαφές του στην Αθήνα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Νίκο Βούτση, συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθήσει η έκδοση των επόμενων τόμων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν συνολικά 12-13 τόμοι και η δημοσιοποίηση του υλικού θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018. Στον πρώτο τόμο θα περιλαμβάνεται το διαδικαστικό μέρος του φακέλου.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, η αρχική σκέψη είναι το υλικό να εκδίδεται , χωρίς συντακτική ή λεκτική διόρθωση «με όλα τα πιθανά μειονεκτήματα». Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση των δύο Προέδρων των Βουλών Κύπρου και Ελλάδας είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενώ στη δημοσιότητα θα δοθεί αυτούσιο το υλικό, κατά πάσα πιθανότητα με βάση τη χρονολογική σειρά.

Πέραν της έκδοσης των τόμων, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το υλικό θα είναι διαθέσιμο στο κοινό και ηλεκτρονικά, μέσω των ιστοσελίδων.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, συμφωνήθηκε να γίνουν πιο εντατικές και συχνές οι κοινές συνεδριάσεις των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Κύπρου και Ελλάδας ώστε να αποφασιστούν τα θέματα που αφορούν στην έκδοση των τόμων «εφόσον όλοι θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι για έκδοση».

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε εξάλλου και στο πρόσθετο υλικό που εντοπίστηκε στο Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων και το οποίο δεν περιέχονταν στον φάκελο. Είπε ότι για τον λόγο αυτό υπογράφηκε και δεύτερο πρωτόκολλο, ώστε η κυπριακή πλευρά να έχει πρόσβαση στο υλικό, με εξαίρεση όσα το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας κρίνει ότι δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Υπάρχει και υλικό σε κασέτες το οποίο απομαγνητοφώνησε η υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη θα τύχει εκ νέου επεξεργασίας για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα στην κατανόησή του.

Ακόμη, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι πολίτες σε Κύπρο και Ελλάδα έχουν στη διάθεσή τους υλικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει υλικό και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και στο Υπουργείο Άμυνας, καθώς και σε μυστικές υπηρεσίες. «Όλη αυτή η προσπάθεια θα προχωρήσει» ανέφερε, αν και, όπως είπε, δεν είναι εύκολη. Ακόμη ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες και σε άλλες χώρες και σύντομα θα κληθούν ερευνητές να παρουσιάσουν το υλικό σε ανοιχτή συνεδρία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη να δώσει στην Βουλή των Ελλήνων στην εργασία που έγινε από την κυπριακή Βουλή για τον «Φάκελο της Κύπρου», ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπογραφεί και τρίτο σχετικό πρωτόκολλο, αφού γίνει η ανάλογη επεξεργασία για αποχαρακτηρισμό του υλικού από το Υπουργείο Άμυνας ή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top