ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει η ορολογία για τα ‘Νοητικά Καθυστερημένα Άτομα’

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει η ορολογία για τα ‘Νοητικά Καθυστερημένα Άτομα’

Στην τροποποίηση του βασικού Nόμου του 1989 για τα Νοητικά Καθυστερημένα Άτομα προχωρεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού σήμερα (12/02) ξεκίνησε η συζήτηση για εκσυγχρονισμό στην ορολογία που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο νόμο με την αντικατάστασή της με τη φράση «άτομα με νοητική αναπηρία».

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συζητήθηκε η Πρόταση Νόμου της Προέδρου της Επιτροπής Στέλλας Κυριακίδου για τα άτομα με νοητική στέρηση, με την οποία η εισηγήτρια επιχειρεί τροποποίηση στο βασικό νόμο του 1989 για τα Νοητικά Καθυστερημένα Άτομα, ώστε αυτή να συνάδει με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και περί Συναφών Θεμάτων (Κυρωτικού) Νόμου του 2011, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 13 Δεκεμβρίου 2006 και υπογράφτηκε από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη στις 30 Μαρτίου 2007, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία (2010 - 2020).

Σε δηλώσεις της, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται «είναι ξεπερασμένη», σημειώνοντας πως η Βουλή έρχεται επιτέλους να αλλάξει αυτή τη φράση που αναφέρεται σε νοητικά καθυστερημένα άτομα και αντικαθιστώντας την για άτομα με νοητική αναπηρία.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να αναφέρω ότι δεν θεωρούμε ότι αλλάζοντας αυτούς τους όρους εκσυγχρονίζουμε όλο το νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται άμεσα να εκσυγχρονιστεί, ένα νομοσχέδιο το οποίο έγινε το 1989. Έγινε ένα άλλο νομοσχέδιο το 2011. Εκείνο το νομοσχέδιο από ότι πληροφορηθήκαμε σήμερα κατατέθηκε, αλλά μετά αποσύρθηκε», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, πως «πρέπει να γίνει ένα νέο νομοσχέδιο που να εκσυγχρονίζει όλα τα θέματα που αφορούν τα άτομα με νοητική αναπηρία», για να προσθέσει πως «η προσπάθεια είναι να αλλάξουμε σε πρώτη φάση τον ορισμό, να αλλάξουμε αυτή τη φράση που αναφέρεται σε άτομα νοητικά καθυστερημένα και ταυτόχρονα να αρχίσουμε ως Επιτροπή να μελετούμε όλο το πλαίσιο αλλά και την ουσία που αφορά το νομοσχέδιο για άτομα με ειδική αναπηρία».

Είπε, τέλος, ότι η συζήτηση του θέματος προγραμματίστηκε εντός του Απρίλη φέτος.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκούμα, δήλωσε πως η πρόταση νόμου της Στέλλας Κυριακίδου αφορά «τη βιτρίνα και την επιφάνεια», αφού όπως είπε «την ουσία και τα προβλήματα των ατόμων αυτών τα αφήνουμε στο περιθώριο».

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία να γίνει αυτή η τροποποίηση, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι πολύ μεγάλα. Η ίδια η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και γιατί έχουμε υπογράψει την παγκόσμια σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και τη σύμβαση των ΗΕ για τα άτομα με αναπηρία στο σύνολο τους», είπε.

Όπως πρόσθεσε «παρόλο που από το 2011 υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο δεν έχει φτάσει ποτέ στη Βουλή», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε στο 2018 και παρόλο που το νομοσχέδιο έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2011 και 2012 αυτή η κυβέρνηση το έχει οδηγήσει να είναι στην αφάνεια και κανένας να μην ασχολείται με την ουσία του θέματος, που αφορά τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με νοητική στέρηση και άλλα τέτοια προβλήματα».

Ανέφερε ακόμα ότι αντί να σταθούν στα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία συζητήθηκε σήμερα μόνο ποιες λέξεις θα τροποποιηθούν.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top