ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Υπάρχει λόγος που δεν δημοσιοποιούνται οι διπλωματικές διεργασίες – Στην Κύπρο αντιπρόεδρος της ΕΝΙ

ΑΟΖ: Υπάρχει λόγος που δεν δημοσιοποιούνται οι διπλωματικές διεργασίες – Στην Κύπρο αντιπρόεδρος της ΕΝΙ

Το βράδυ της Δευτέρας (13/2) έφτασε στην Κύπρο ένας εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του γεωτρύπανου Saipem 12.000 που παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για συνεχείς επισκέψεις των εκπροσώπων της ΕΝΙ, παρόλο που η εταιρεία εξέφρασε έκπληξη για την τουρκική παρέμβαση στις γεωτρήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε διπλωματικές διεργασίες που γίνονται σε ενισχυμένο επίπεδο και, όπως δήλωσε, πρωταρχικός στόχος είναι να προχωρήσει το σκάφος για να ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».

Όπως είπε, οι εργασίες που γίνονται σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργού Εξωτερικών και διπλωματών δεν δημοσιοποιούνται για να μην αποδυναμωθούν, ενώ η επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο.

Όσοι επικοινώνησαν με την τουρκική κυβέρνηση πήραν ως απάντηση τους λόγους ασφαλείας και την άσκηση με πραγματικά πυρά που γίνεται σε περιοχές που «δέσμευσε» παράτυπα η Άγκυρα.

Πάντως, η Navtex ολοκληρώνεται στις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που χαρακτηρίστηκε μακρινή, καθώς η ΕΝΙ θα πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο τον Μάρτιο για άλλες γεωτρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι γίνονται διαβήματα σε χώρες και οργανισμούς, με τελευταία τη συνάντηση του Κορνήλιου Κορνηλίου με τον Τζέφρι Φέλτμαν.

Στο μεταξύ, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν αφήνει να περάσει τίποτα από την περιοχή όπου δήθεν διεξάγει ασκήσεις και έτσι προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε πλοία τρίτων χωρών, που έχουν προορισμό τουρκικά ή συριακά λιμάνια.

Ενδεικτικό είναι το ότι τη Δευτέρα (12/2) έδιωξαν ακόμα και το υπό τουρκική σημαία φορτηγό-πλοίο «Naci Selimogou 1» που απέπλευσε από τη Χάιφα και είχε προορισμό το Ισκεντερούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top