ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Το «νέο Αφρίν» του Ερντογάν – Καμιά αποκλιμάκωση της έντασης

ΑΟΖ: Το «νέο Αφρίν» του Ερντογάν – Καμιά αποκλιμάκωση της έντασης

Δεν κλιμακώθηκε ούτε την Τρίτη (14/2) η ένταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα εντάθηκε με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε –και μετά τον εμβολισμό σκάφους στα Ίμια– Ελλάδα και Κύπρο για «μεσογειακό Αφρίν», υποστηρίζοντας ότι «οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τον στρατό μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης ανακαινισμένων θαλάμων στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, είπε «να μην ανησυχεί κανένας», ωστόσο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Την ίδια ώρα ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ αναμενόταν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως εντολή να παρέμβει επί των τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Το Saipem 12.000 παραμένει καθηλωμένο, η ΕΝΙ «στέκεται στον πούντο της», όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένουν για τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής πλευράς που «δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού».

ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα ως προς την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο οι Τούρκοι δεν φαίνεται να αλλάζουν γνώμη και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο αναβολής της γεώτρησης είναι ανοικτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα, τη στιγμή που η παράνομη τουρκική Navtex λήγει στις 22 Φεβρουαρίου και το Saipem 12.000 θα πρέπει να βρεθεί στο Μαρόκο τον Μάρτιο για άλλη γεώτρηση.

Τα περιθώρια στενεύουν και τα παραληρήματα του Τούρκου προέδρου δεν αποδεικνύουν οποιαδήποτε «καλή θέληση» για αποκλιμάκωση της έντασης.

Από την άλλη, οι παρεμβάσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών έπεσαν στο κενό. Κάθε μέρα είναι κρίσιμη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top