ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Και οι ΗΠΑ στον διπλωματικό πόλεμο – «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

ΑΟΖ: Και οι ΗΠΑ στον διπλωματικό πόλεμο – «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόκρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα αναφορικά με τι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το περιστατικό στα Ίμια, ο εκπρόσωπος είπε πως είναι σε γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύματα για αυτό το συμβάν.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων s400 από την Τουρκία, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο.

«Παρόμοιες προμήθειες θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top